För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Gig-ekonomin är här för att stanna

Publicerad 19 nov 2021
Många ser fördelarna med yrkesmässig frihet, men även med att kunna styra sin egen utveckling och tid.
Företagarnas vd Günther Mårder talar på Team interims lunchevent.

Under torsdagen besökte Företagarnas vd Günther Mårder konsultförmedlingsföretaget Team interims lunchevent ”Gig-ekonomin & soloprenören – en framåtblick i möjligheter och utmaningar” för att prata om de tillfälliga uppdragens utmaningar och möjligheter.

Här kan du se Günther Mårders föreläsning om att gig-ekonomin här för att stanna! (Youtube).

Soloföretagandet är den vanligaste formen av företagande, men det blir allt vanligare att den tar sig uttryck i anställning i så kallade egenanställningsföretag: ”gig-anställning”. Tre orsaker till att anställningsformen fortsatt är på frammarsch stavas större frihet, ökad flexibilitet och en smidigare kompetensförsörjning.

− Den digitala strukturomvandlingen i samhället påverkar både hur och var vi arbetar, men även hur tjänsteutbudet kommer att utvecklas. Även om gig-jobbare finansiellt sett varit bland de hårdast drabbade av coronapandemin så verkar gig:andet vara på fortsatt uppgång, säger Günther Mårder.

Normen om tillsvidareanställning utmanas

Under luncheventet poängterade Günther Mårder att allt fler företag efterfrågar konsulter. Personer med spetskompetenser har blivit mer efterfrågade sedan pandemin, vilket också öppnar upp för att fler vågar ta steget in i gig-ekonomin. Företagen har till följd av pandemin också skaffat sig en ökad mognad för att tillåta konsulter att arbeta utanför kontorets fysiska plats.

Utanför gruppen av utbildade specialister finns i dag en uppsjö av plattformar där den som kan utföra ett uppdrag eller tjänst kan buda på uppdrag. Man kan se det som ett sorts omvänt auktionsförfarande där utbud och efterfrågan möts. Priset för utförandet kan sänkas till dess att uppdragsgivaren antar budet.

− Det grundläggande synsättet inom politiken är att försörjning är tillsvidareanställning. Så ser verkligheten absolut inte ut i dag. Vi vet att allt fler kommer driva företag som försörjning, men vi har ett trygghetssystem som endast är anpassad för tillsvidareanställning. Det är feltänkt, säger Günther Mårder.

Hjälp att hitta rätt bolag, rätt roll och rätt plats

Camilla Ternstedt är vd på Team interim som arbetar med underkonsultnätverk. De är mellanhanden mellan kundbolaget och egenföretagaren. Hon beskriver konsultförmedlingsföretaget som  egenföretagarens marknads- och säljavdelning, HR och ibland juridisk rådgivning. Konsultförmedlingsföretagen hjälper egenföretagare att matchas mot rätt bolag, rätt roll och rätt plats.Camilla Ternstedt.png

− Många ser fördelarna med yrkesmässig frihet, men även med att kunna styra sin egen utveckling och tid. Att arbeta som gig-anställd kan ge en professionell språngbräda eftersom du hela tiden breddar din kompetens, säger Camilla Ternstedt.

Hon bekräftar att behovet av specialistkompetenser inom vissa områden är extremt stort. Egenföretagare som utvecklar och anpassar sina kompetenser löpande blir alltmer efterfrågade av marknaden som ofta står inför komplexa situationer. En av besökarna på torsdagens lunchföreläsning är soloföretagaren Torbjörn Bodén. Han har arbetat med konsultuppdrag i 25 år och ser stora fördelar med den omväxling i arbetet som konsultrollen ger.

− Jag kan själv välja uppdrag som jag tycker är roliga och stimulerande och styra tiden för när jag själv vill arbeta. Så fungerar det nästan aldrig i en anställning, säger han.

Vad är gig-ekonomi?

Uttrycket är hämtat från engelskans the Gig Economy och betyder att allt fler inom arbetskraften tar tillfälliga uppdrag – gig. Fasta anställningar ersätts i högre grad av frilansuppdrag eller tillfälliga korttidsanställningar, där fokus ligger på flexibilitet, effektivitet och spetskompetens i stället för långvariga anställningar (som hos vissa arbetsgivare efter 25 år trogen tjänst belönas med en guldklocka). Utvecklingen drivs på av digitaliseringen, som genom nya appar och plattformar gör det lättare än någonsin att köpa och sälja gig.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna