För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ett år med pandemin

Publicerad 11 mar 2021
Den 11 mars 2020 förklarade WHO att covid-19 är en pandemi. Sedan dess har liv och företag slagits i spillror, men pandemiåret har även visat på kraften i företagandet.
Foto: Shutterstock.com

Det har gått ett helt år sedan Världshälsoorganisationen förklarade att covid-19 är en pandemi. Det är ett år som många helst hade varit utan.

− Många företagare har under det senaste året upplevt den värsta krisen under sin företagarkarriär, säger Företagarnas vd Günther Mårder.gunther_rund.jpg

Alla företagare tar höjd för att kunna parera för en oförutsedd händelse eller en lågkonjunktur. Däremot finns det ingen möjlighet att planera för att rida ut konsekvenserna av en ny infektionssjukdom som sprids över stora delar av världen och drabbar en stor andel av befolkningen i varje land.

− Sverige är fullt av fantastiska företagare, men det finns inte på kartan att man kan klara av en oförutsedd händelse som sträcker sig över ett helt år och längre, säger Günther Mårder.

Stöden måste ut

Ett år in i pandemin är bilden av företagar-Sverige inte entydig. För vissa företag och branscher är tillväxten god. Restriktioner och rekommendationer pågår bortom det som driver kärnverksamheten. I de hårdast drabbade branscherna är det däremot många som kört på fälgarna under en lång tid nu.

− På Företagarna har vi arbetat stenhårt för att både få rätt utformade stöd på plats och för att stöden sedan ska komma företagen till del. Det fortsätter vi med så länge företagens verksamheter begränsas av politiska beslut för att minska smittspridningen, säger Günther Mårder.

Alldeles för många företagare har behövt vänta alldeles för länge för att få del av de stöd som regeringen och riksdagen har beslutat om. I många fall har stödens utformning varit gjord så att ärendena rör sig långsamt inom den byråkratiska apparaten.

Företagarna inskärper hela tiden i kontakter med myndigheter och politiker att det vore hemskt om vi ser företag som går under och jobb som försvinner på grund av att utbetalningar av stöd som är avsatta för att kompensera företagen inte når fram i tid.

Håll i. Håll ut. Kämpa!

Företagare är doers och problemlösare, men det vore konstigt om inte ett år av olika bud om restriktioner, smittvåg på smittvåg, insjuknanden och död till slut tär på även de mänskliga reserverna. Många har dag ut och dag in gått och lagt sig med corona tankarna och vaknat med corona i tankarna.

− Jag har mött företagare som undrar om det är värt att kämpa vidare. Till dem vill jag säga att det måste vara det. Sverige behöver er företagare som är jobbskapare, välfärdsskapare och samhällsbärare, säger Günther Mårder.

Det kommer en ljusning

En av de mest besvärande och nedslående tendenserna under pandemiåret har varit debatten om fusk med stöd. Det finns så klart enskilda oseriösa företagare, men att vanliga företagare skulle ägna sig åt att försöka fuska till sig stödpengar om det fanns möjlighet bygger på fördomar. Många företagare avstår hellre från stöd än att riskera att göra fel och bli stämplade som fuskare.

− Vi på Företagarna längtar efter att kunna arbeta med de långsiktiga frågorna som stärker Sveriges företagsklimat igen. Då är det inte stöd och bidrag som det handlar om, säger Günther Mårder.

Vi är i detta tillsammans

Än är vi inte där. Pandemin är inte över. Restriktionerna kan inte hävas.

När de första uppgifterna om ett nytt coronavirus i Wuhan i Kina nådde nyheterna i början av januari i fjol var det få som anade vidden av vad som skulle komma. Folkhälsomyndigheten bedömde då att risken för fall i Sverige var mycket låg. Nu har fler än 12 000 svenskar avlidit i covid-19. Globalt har fler än 117 miljoner människor hittills konstaterats smittade och drygt 2 650 000 personer har mist livet på grund av pandemin.

− Vi får aldrig glömma det mänskliga lidandet som orsakats av pandemin. Vi vill att den ska vara över för att företagandet behöver det, men företagare är också vanliga människor med anhöriga som drabbats, om man inte själv gjort det. Vi är i den är situationen tillsammans, säger Gunther Mårder.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna