headphones newspaper video-player

Familjeveckan – dyr felprioritering

I en debattväxling i Expressen får Kommunal svar på tal av Företagarna: familjeveckan urholkar arbetslinjen.
Publicerad 21 maj 2021
Foto: Shutterstock.com

I en debattartikel i Expressen anser fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin att Företagarna visar på en provocerande avsaknad av insikt och förståelse för verkligheten för alla de föräldrar som behöver vara på jobbet för att göra jobbet.

Kritiken kommer sig av att Företagarna vänder sig emot införandet av en familjevecka: rätt till ledighet vid exempelvis skollov, terminsuppehåll, studiedag eller utvecklingssamtal.

Stora möjligheter vara ledig

I en replik på debattartikeln i Expressen svarar Företagarnas socialförsäkringsexpert Erik Ageberg:

”Sverige har en av världens mest generösa föräldraförsäkringar och fem veckors lagstadgad semester. Dessutom har Sverige en mycket välutbyggd och välfungerande barnomsorg som möjliggör för alla vuxna att förvärvsarbeta. Utöver den generösa föräldraförsäkringen och semesterlagstiftningen är det möjligt att vara tjänstledig, vara ledig för trängande familjeskäl och att vara ledig för studier.”

En feltänkt reform

Ända sedan Socialdemokraterna presenterade familjeveckan som vallöfte i valrörelsen 2018 har Företagarna pekat på att det är en felaktig prioritering.

  • Föräldraveckan urholkar arbetslinjen genom ständigt ökande förmåner och ersättningar i trygghetssystemen.
  • Föräldraveckan innebär att arbetsgivaren är skyldig att godkänna ledighet för föräldrar som redan har hundratals lagstadgade föräldradagar att ta ut.
  • Föräldraveckan blir ytterligare förmåner som företagare med barn inte kommer kunna ta del av – två av fem företagare med småbarn har inte varit föräldralediga alls – men måste vara med att finansiera
  • Föräldraveckan innebär extra ledighet bland personal som företag måste hanteras med vikarier och produktionsbortfall som resultat, trots att det redan i dag är det svårt att planera verksamheten med medarbetare borta från arbetsplatsen.

Balans mellan arbete och betald ledighet

I debattartikeln skriver Kommunals ordförande att föräldraveckan skulle göra att småbarnsföräldrarna i Kommunal inte ska behöva ta ut annan ledighet eller förlora i arbetstid för att till exempel vara med på barns utvecklingssamtal.

”Anställda ska inte nekas vara med sina barn, men balansen mellan arbete och rätt till betald ledighet måste hanteras med respekt för alla inblandade.”, svarar Erik Ageberg.

Fler nyheter från Företagarna

Äntligen goda nyheter

På torsdagsmorgonen gästade Företagarnas vd Günther Mårder TV 4:s Nyhetsmorgon för att prata om årets Småföretagsbarometer.

Unik inblick i kommunernas inköp

Företagarna presenterar nu omfattande data över kommunala inköp som gör det möjligt att se i vilken omfattning kommunala inköp görs från lokala företag samt småföretag.

”Strandskyddet är skevt”

Obalanserna i strandskyddet borde rättas till så att regelverket inte hindrar utveckling, menar ägaren av strandkrogen SuderSannas på Fårö.

Stoppa nedmonteringen av posttjänsterna

För att kunna bedriva företag i hela landet krävs fungerande infrastruktur i form av bl a postservice. Nermonteringen försvårar för företagande, visar Företagarnas nya rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor