För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Brist på förutsägbarhet i korttidsstödet

Publicerad 12 jan 2021
Nu gör regeringen det möjligt att korttidspermittera på 80 procent under januari-mars, men många företag saknar fortfarande stödpengar de har rätt till.
Foto: Shutterstock.com

I en ny ändringsbudget justeras än en gång villkoren för korttidspermitteringar - korttidsarbete. Det är efter en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna som regeringen nu inför en möjlighet att minska arbetstiden med 80 procent under perioden januari-mars. Sedan tidigare gäller beskedet att korttidspermitteringar på 20, 40 och 60 procent förlängs till den 30 juni.

Bra på pappret 

Regeringen anför den nya tillfälliga pandemilagen som anledning till att företagens möjligheter att använda korttidspermittering behöver utökas till att reducera arbetstiden med upp till 80 procent.

− Det ser bra ut på pappret, men det hjälper inte de tusentals företag som fortfarande inte fått det stöd de har rätt till utbetalt ännu, säger Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander.

Väntar på stöd

Företagarna är djupt kritiska till att handläggningstiderna är så långa och att det i vissa fall gått flera månader från avstämningen av det preliminära stödet utan att företag fått pengar utbetalda. Som om det inte vore illa nog ställer teknikaliteter i fråga om avstämningsmånader till problem för företag som inte har ett jämt löneuttag månad för månad utan variationer. Om de har otur så att den avstämningsmånad myndigheterna tittar på sammanfaller med lågt löneuttag kan de gå miste om stöd.  

− Läget börjar bli desperat för många företag nu och då är nya utfästelser om stöd som inte ens går att söka ännu inte till mycket nytta, säger Lise-Lotte Argulander.

Problematisk finjustering 

Förlängningen av stödet till juni månad ut och möjligheten att korttidspermittera på upp till 80 procent under perioden januari-mars börjar gälla den 15 februari. Sedan tar det ett tag innan det kommer att gå att ansöka om stödet. I en intervju i Dagens Nyheter på tisdagen säger finansmarknadsminister Per Bolund att regeringen inte är beredda att göra ännu mer om deras bedömning av läget ändras.

− Den här finjusteringen av nivåerna är problematisk eftersom ansökningarna kräver att företagen tecknat ett avtal på rätt permitteringsnivå. Dessutom kräver det planering att lägga ut permitteringar. Det är inget man ändrar i en handvändning, säger Lise-Lotte Argulander.

 

Fler nyheter från Företagarna