För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

"Mängden tullfrågor har ökat lavinartat" - att tänka på efter brexit

Publicerad 26 feb 2021
Handel med Storbritannien efter brexit innebär helt klart en omställning för de företag som inte tidigare hanterat tull, säger Mikael Eriksson som är tullchef på DB Schenker Sverige.
Se klipp ur intervjun ur Företagarna LIVE med Mikael Eriksson ovan.

I Företagarna LIVE:s brexitspecial gästade Mikael Eriksson, tullchef på DB Schenker Sverige, Günther Mårder i studion och gav grundläggande råd till den företagare som vill handla med Storbritannien efter brexit.

Hos DB Schenker Sverige märker man tydligt att företagare behöver stöd och råd om handel med Storbritannien, särskilt efter årsskiftet.

– Mängden tullfrågor har ökat lavinartat.

Vilka är de vanligaste frågorna ni får?

– Mycket är kopplat till frihandelsavtalet. Vad gäller? Vilka typer av dokument är godkända? Även klassificeringsfrågor, och frågorna kommer från företag som inte har någon tidigare erfarenhet av tullhantering och mest handlat inom EU eller inom Sverige tidigare.

Är det dyrare att handla med Storbritannien efter brexit?

– Ja det kan det absolut bli, om man som företag exempelvis importerar varor som inte har brittiskt ursprung. Då kan man inte få tullfrihet såsom man får om ursprunget är brittiskt. Eller åt andra hållet, har EU-ursprung. För privatpersoner är ju importmomsen en kostnad.

Vad är det grundläggande en företagare behöver veta för handel med Storbritannien?

– Att tullformaliteterna har förändras. Exempelvis bör man ha med export och importdeklaration. Man behöver ansöka om eori-nummer hos Tullverket, ett slags registeringsnummer som berättigar företaget att tullhantera.

– Och sen så är det viktigt att man anpassar sin verksamhet utifrån tullhanteirng. Säkerställa att man har rätt typ av dokumentation och tullunderlag med rätt uppgifter.

– Det är helt klart en omställning för de företag som inte tidigare hanterat tull! 

Vad behöver en företagare förse er med om man vill ha DB Schenker som tullombud?

–  Man behöver ge oss en tullfullmakt som ger oss möjlighet att skicka in de dokument, som tulldeklarationer, som behövs i kundens namn. Vi behöver också rätt styrkande handlingar, tullunderlag, för att vi ska kunna skapa förtullningar åt våra kunder.

Vilka dokument behövs för att en förtullning ska kunna skapas?

–  Handelsfakturan är det centrala dokumentet för ett köp med varans värde och ursprung. Packlistor med information om kolli och vikt är också intressanta, som certifikat och tillståndsdokument.

Se hela Företagarna LIVE: Brexit för företagare

Missa inte att DB Schenker Sverige finns bland Företagarnas omtyckta medlemsförmåner. Läs mer:

DB Schenker

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna