För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kan regeringen ro i land med en budget?

Publicerad 26 aug 2021
Stark ekonomi ger en svag regering lite större manöverutrymme, men mer av samma politik gynnar inte svensk ekonomi.
Foto: Shutterstock.com

På torsdagen höll finansminister Magdalena Andersson pressträff från Harpsund på den sörmländska landsbygden. Som traditionen bjuder samlas regeringen där på statsministerns officiella sommarställe så här års för att ha överläggningar om statsbudgeten.

Enligt regeringen är den svenska ekonomin nu tillbaka på nivåerna före pandemin och finansministern räknar med att det finns ett reformutrymme på 74 miljarder kronor i den budget som i höst ska läggas på riksdagens bord.

− Återhämtningen har överträffat förväntningarna. I takt med att restriktioner rullas tillbaka bidrar även hushållens konsumtion till återhämtningen i de branscher som drabbats hårdast av pandemin, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Stark ekonomi inte regeringens förtjänst

Enligt Magdalena Andersson är det viktigt med reformer för att stötta den fortsatta återhämtningen i ekonomin. Frågan är dock om regeringen har rätt inriktning för att ta igen det djupa hack i tillväxtkurvan som coronapandemin orsakat.

− Kraften i återhämtningen och hos svenska företag kan inte sägas vara regeringen förtjänst. Regeringens närings- och arbetsmarknadspolitik kan snarast betraktas som försvårande för mindre och växande företag, säger Daniel Wiberg.

Valår ger större underskott

Enligt regeringens nya prognos kommer Sverige ha ett underskott i statsfinanserna nästa år, jämfört med det prognostiserade nollresultatet som lades fram under början av sommaren.

− Det kommer att bli en valårsbudget och regeringen  har redan tidigare öppnat för såväl ökad skuldsättning som avsteg från överskottsmålet, säger Daniel Wiberg.

Överskottsmålet ligger sedan 2019 på 0,33 procent av BNP över en konjunkturcykel. Regelverket har dock satts ur spel under pandemin, då stödåtgärder gett ett underskott på 3 procent 2020 och ett beräknat underskott på 1,6 procent i år.

− Statsfinanserna kan definitivt klara av en del större investeringar, till exempel i infrastruktur, men förmågan att se dessa investeringsbehov tycks inte finnas, säger Daniel Wiberg.

Politiskt tråcklande väntar

En försvårande omständighet för regeringen är att statsminister Stefan Löfven aviserat sin avgång senare i höst.

− Socialdemokraterna är inne i en ledarkris. Den rimmar illa med behovet av djärva och långsiktiga reformer för att stärka den svenska ekonomin och förutsättningarna för företagande, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom.

För att regeringen ska få igenom sin budget i riksdagen krävs dels att Socialdemokraterna och Miljöpartiet drar jämt, dels stöd från såväl Vänsterpartiet som Centerpartiet.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna