För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Flopprisk för stöd till enskilda näringsidkare

Publicerad 15 okt 2020
Det finns en risk att stödet till enskilda näringsidkare inte blir den hjälp det borde vara, varnar Günther Mårder i en intervju i Dagens industri i dag.
Företagarnas vd Günther Mårder.

Bara en liten del av landets enskilda näringsidkare kommer enligt regeringens egna uppskattningar att kunna ta del av stödet för enskilda näringsidkare som snart blir verklighet. Att det nya stödet dessutom bygger på samma modell som det befintliga omställningsstödet är i sig ett problem, säger Företagarnas vd Günther Mårder i en intervju i Dagens Industri.

− Vi får en hel den frågor från företagare som undrar ifall regeringen ville att omställningsstödet skulle misslyckas. Det är förmodligen den sämst implementerade reformen i modern historia, säger han i intervjun.

Kritiken bygger på att endast 2,7 av de 39 miljarder kronor som avsattes för stödet har betalats ut.

Ojämna faktureringsflöden 

Stödet till enskilda näringsidkare gäller för perioden mars till juli, vilket inte tar hänsyn till att många enskilda näringsidkare har ojämna faktureringsflöden.

− Fördröjningseffekten kan vara lång. Därför säger det inte så mycket att titta på omsättningen under enskilda månader, säger Günther Mårder i intervjun i Dagens Industri.

Ytterligare ett problem som Günther Mårder pekar på att det är Boverket som ska hantera stödet till enskilda näringsidkare, trots att myndigheten i vanliga fall hanterar hyresstöd.

När coronakrisen slog till uppmanade Företagarna regering och riksdag att utforma ett stöd baserat på intäktsbortfall. När stödet sent omsider blev verklighet, under namnet omställningsstöd, var det uppenbart att både ansökningsförfarande och tiden för stöd reste onödiga hinder för företag som vill använda sig av stödet. Därav det skrala utfallet.

 

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna