För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Allt du behöver veta om förlängd korttidspermittering

Publicerad 13 nov 2020
Korttidsstödet förlängs. Det här vet vi om hur stödet blir efter årsskiftet.
Foto: Shutterstock.com

Måndagen den 9 november lämnade regeringen besked om att systemet för stöd till korttidsarbete förlängs efter årsskiftet. Det är ett för många efterlängtat besked. Däremot är beskedet inte helt enkelt att tolka. Det finns många frågor som inte fått svar ännu. Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander reder ut vad vi vet och inte vet i nuläget.

Vad menar regeringen med att beslut fattas i februari med retroaktivitet från första december?

Lise-Lotte.png

Det betyder att företagen kan söka stödet först efter den 15 februari och sedan få pengar retroaktivt från den 1 december.

Hur ska företag som korttidspermitterat lägga schema över jul om de inte vet om de får pengar?

Bra fråga! Jag befarar att retroaktiviteten kommer att ställa till onödiga tolkningsproblem längre fram.

Ska företag påbörja uppsägningar nu eller vågar de vänta?

Det beror på riskbenägenhet och pengar i bolaget. Många företag hamnar i likviditetsproblem varje månad omkring den 25:e. Många företag kommer inte att klara av att vänta in stödpengar som avser december månad ända in i slutet av februari och kanske till och med mars.

Varför kan inte regeringen fatta snabbare beslut?

Det vet vi inte, men regeringen säger att den vill skärpa ansökningsförfarandet. Det vore olyckligt. När stödet infördes i våras kom pengarna snabbt ut genom preliminära utbetalningar. Om det nu ska införas striktare hantering från början är det bråttom att regeringen berättar hur det ska gå till. Risken är uppenbar att det blir samma scenario som med avstämningarna. Företag får nu vänta i månader med att få stöden godkända och det skapar oerhörd ansträngd likviditet för många.

Stödet trappas av så att anställda får ut mindre lön, vad kan det innebära?

När det gäller den avtrappning av stödet som föreslås kan det bli problem för företagen att få ihop 70 procent av de anställda som vill och har råd att gå ner 15 procent i lön frivilligt. Det krävs för stödet. Dessutom är kostnaden redan i dag hög för arbetsgivaren som får betala även när arbetstagarna inte bidrar i verksamheten. Tänk på att vi befinner oss i ett läge när restriktioner för många i praktiken förbjuder verksamhet.

Vad gäller för löneökningar?

Det är oklart om de kommer att tillåtas. Förmodligen kommer det finnas nya avtal på många områden inom kort, något som företagen behöver ta med i sina bedömningar om det är värt att söka stöd för att korttidspermittera eller lägga ner sin verksamhet. 

Fram med detaljerna 

Som framgår är det många utestående frågor kvar att besvara om hur det förlängda korttidsstödet kommer att fungera i praktiken. Företagarna anser att regeringen måste snabba på med utformningen av den förordning som ger alla detaljer och snarast möjligt fatta beslut i frågan, i stället för att vänta med att fatta beslut till mitten av februari.  

Taggar
Fler nyheter från Företagarna