För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Vässa arbetsmarknadspolitiken

Publicerad 14 maj 2020
Förändring måste till, annars står vi handfallna inför utanförskap och lågkonjunktur, skriver Företagarna i Altinget.
Foto: Peter Kroon

För att företagen så snabbt som möjligt ska ha en chans att komma igen efter coronakrisen och arbetslösheten inte ska fastna permanent på högre nivåer, krävs en betydligt mer flexibel och modern arbetsrätt kombinerad med effektivare arbetsmarknadspolitik.

Detta betyder att reformeringen av Arbetsförmedlingen aldrig varit viktigare, skriver Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg och socialförsäkringsexpert Erik Ageberg i en debattartikel i Altinget och listar tre viktiga åtgärder:

1. Öka tempot på reformeringen av Arbetsförmedlingen

Med nästan 80 miljarder i budget och 14 000 anställda, men med låg andel förmedlade jobb per anställd, kan detta arbete bli mycket mer effektivt om det sköts av privata aktörer. Då kan staten ägna sig åt arbetslöshetsförsäkringen och företagen åt arbetsmarknaden.

2. Återställ kraven i a-kassan så tidigt det går

De tillfälligt sänkta kvalifikationskraven och den tillfälligt höjda ersättningen i a-kassan, som genomfördes i arbetslöshetsförsäkringen under våren 2020, ska vara just tillfälliga. Incitamenten till arbete och egenförsörjning måste stärkas.

3. Reformera arbetsrätten

Ökad flexibilitet måste kombineras med ett mer begränsat ansvar för arbetsgivare. Att anställa ska vara en möjlighet, inte ett hinder för företagstillväxt.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna