För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Sex förslag för bättre företagarpensioner

Publicerad 24 jun 2020
I Företagarnas nya rapport om pensionssituationen för landets företagare pekar vi på stora skillnader, utmaningar och vilka åtgärder som kan göra gamla dagar tryggare för Sveriges företagare.

I varje företagare finns en passion och ett driv. Det måste det göra. Den som sneglar på avbytarbänken hela tiden kommer troligen inte att vara företagare särskilt länge. Sökandet efter möjligheter och blicken på lösningar är goda egenskaper, men ibland kan den här passionen tränga undan andra viktiga perspektiv. Inte minst planeringen inför pensionen.

Olika förutsättningar

Ingen blomma är den andra lik och visst finns det företagare som har sitt på det torra. Med åren har man kanske kunnat öka löneuttaget med god utväxling i den allmänna pensionen, samtidigt som avsättningar till tjänstepension, företagsägda pensionsförsäkringar eller vanligt sparande och en avbetalad villa borgar för ekonomisk trygghet. Många ser även själva företaget som en del av den framtida pensionen. Det är inte alltid en god idé.

− Vi ser att var tionde företagare resonerar att pengar från en försäljning av bolaget eller överskotten i det ska ge trygghet på äldre dagar. Men många företagare överskattar värdet på sina företag och regelverket vid ägarskifte komplicerar möjligheten att hålla företaget lönsamt och högt värderat, säger Erik Ageberg, socialförsäkringsexpert på Företagarna.

Låg lön leder till låg pension

I den nya rapporten Företagarpensioner undersöker vi företagares pensionssituation. För många är den inte direkt rosenskimrande. Var fjärde företagare har en lön under 15 000 kronor i månaden och många med enskild firma tar inte ut lön alls. Inkomstläget påverkar naturligtvis företagares allmänna pension. Den låga lönenivån, där en del inte tar ut någon lön överhuvudtaget, tillsammans med det oregelbundna uttaget gör att företagare är en grupp som riskerar att få låga pensioner. Sammantaget har dessa faktorer stor påverkan på den allmänna pensionen.

− Var femte företagare är oroade eller mycket oroade över sin ekonomiska trygghet vid pensionen men två av fem är trygga eller mycket trygga över den ekonomiska tryggheten vid pensionen. Mest oroade är soloföretagare, säger Erik Ageberg.

Större eget ansvar

Många företagare tycks ha insett att den allmänna pensionen inte kommer att räcka till för deras ekonomiska trygghet på äldre dagar. Hälften av företagarna menar att en kombination av privat sparande och pensionssparande genom företaget tycks vara det viktigaste för den ekonomiska tryggheten på äldre dagar.

För att det ska bli så bra som möjligt föreslår Företagarna sex åtgärder för bättre företagarpensioner.

1. Höj premiepensionsavsättningen från 2,5 till 5 procent

En större del av pensionen bör placeras aktivt, både för större egenmakts och högre avkastnings skull.

2. Stoppa höjning av ålderspensionsavgiften

Att öka kostnaderna att anställa genom höjd ålderspensionsavgift i arbetsgivaravgifterna hämmar företagens konkurrenskraft. Det räcker minst sagt att den del som kallas löneavgifter åttadubblats sedan de infördes 1995.

3. Återinför avdragsrätt för privat pensionssparande och öka informationsinsatser

Individens ansvar stärks genom att återinföra avdragsrätten för det privata pensionssparandet och genom att satsa på informationsinsatser bland alla grupper på arbetsmarken.

4. Inför halverad inkomstskatt om man fortsätter arbeta (F-skatt) efter riktåldern

För den som arbetar med F-skatt efter den så kallade riktåldern bör inkomstskatten halveras eller slopas helt. Det skulle ge incitament att arbeta i eget företag längre upp i åldrarna.

5. Avskaffa träda och karens vid generationsskifte

Det är orimligt att den fåmansföretagare som vill lämna vidare sitt företag till en närstående och kunna ta ut en försäljningssumma till 25 procent skatt måste hålla sig borta från aktivitet i företaget i fem år (karens) och låta kapitalet i fråga ligga orört i fem år (träda).

6. Stoppa premiepensionsutrednings förslag

Viljan att strama åt kontrollen på fondtorget för PPM riskerar även att minska svenska pensionssparares rättighet att investera i och ta del av den värdetillväxt som sker i just mindre och växande företag.

 

 

Fler nyheter från Företagarna