För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Regeringen gör bort sig om pensioner - igen

Publicerad 16 jun 2020
Regeringen har fått hård och välförtjänt kritik för flera av sina förslag på pensionsområdet. Vad håller man på med?

Redan i höstas fick regeringen smäll på fingrarna av riksdagen i ett tillkännagivande kring hanteringen av förslaget att försäkringsföretag som driver tjänstepensionsverksamhet och tjänstepensionskassor ska kunna bli tjänstepensionsföretag. I det förslaget ville regeringen förhindra att egenföretagares pensionsförsäkringar skulle kunna räknas som tjänstepension. Under våren har regeringen tvingats ändra sig.

Pensionsspararna går miste om värden

Under våren fick en statlig utredning om Premiepensionen och fondtorget, som tillsatts efter Allra och Falcon funds-affärerna, även den skarp kritik. Det är välkommet med hårdare krav på aktörerna. Men förändringarna i systemet måste göras med eftertänksamhet och inte i yrvaken bestörtning. Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg och socialförsäkringsexpert Erik Ageberg skriver i en debattartikel i Altinget att Företagarna är oroade över att pensionsgruppen i sin iver att begränsa fondmarknaden drar med sig stora delar av näringslivet av bara farten och kastar ut barnet med badvattnet.

Företagarnas vd Günther Mårder skriver tillsammans med Nasdaq, Swedish Private Equity & Venture Capital Association och Aktiespararna i en debattartikel i Dagens industri i samma ämne om att det är viktigt att behålla fondtorget, eftersom riskkapitalförsörjningen annars försämras och spararna på sikt går miste om de svenska företagens värdeskapande.

Lönar sig inte att ha arbetat

Den senaste åtgärden på pensionsområdet handlar om att kompensera för att det sedan den 1 januari i praktiken inte är någon skillnad i inkomst mellan de som jobbat hela livet till låg lön och de som inte jobbat alls. Det beror på att regeringen valt att höja garantipensionen och bostadstillägget.

Som ett försök att rätta till detta föreslår nu regeringen ett nytt bidrag. I praktiken innebär detta bidrag, inkomstpensionstillägget, en ny socialförsäkring. Finansieringen via statsbudgeten innebär att regeringen bryter mot den tidigare principen om att pensionssystemet ska vara självfinansierat och autonomt. Det är ett avsteg från ett kvarts sekel av stabilitet.

Svidande kritik 

Förslaget om ett nytt pensionstillägg får svidande kritik av många remissinstanser, däribland Företagarna.

− Visst måste vi kunna assistera de som hamnat i kläm. Men hur länge ska vi hålla de som inte tar ansvar för sin egen pension under armarna? Dessvärre innebär pensionstillägget att enskilda återigen undkommer ansvar för sin egen pension, säger Erik Ageberg.

Fler nyheter från Företagarna