För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Krisen slår olika i coronans spår  –ovissheten gemensam

Publicerad 1 jun 2020
Nattsvart eller nästan som vanligt? Sveriges över en halv miljon företagare upplever krisen på skilda sätt, från Gällivare till Ystad. Ändå ska samma åtgärder hjälpa dem alla.
"Man bevakar läget och blir mer försiktig", säger Linus Sandell (på bilden med brodern och kompanjonen Dennis) på Bosses Bygg i Ystad apropå coronakrisens inverkan.

"Det är två olika epidemier, en i Stockholm och en i övriga landet", konstaterade statsepidemiolog Anders Tegnell i en av sina hundratals intervjuer denna coronavår.

Skillnaden mellan stad och land känns igen, men antalet varianter på ekonomiska krisen som svenska företag upplever just nu kan räknas till betydligt fler än två. Ett fåtal branscher går på högvarv medan många fler sett intäkterna raderas på några dagar. Och några går och väntar på sin tur. Det alla har gemensamt är en ovisshet om framtiden.

Magnus Röjlind– Tids nog kommer krisen märkas längst bak i kedjan. Man måste vara vaksam och beredd på att det kan komma något annat.

Orden är Magnus Röjlinds. Han befinner sig hemma i Gällivare där han är delägare i ER Consult, ett teknikbaserat konsultföretag som jobbar med processautomation. Bland kunderna finns de stora industrijättarna i regionen, som Boliden och LKAB. Krisen har inte börjat märkas ännu rent ekonomiskt och han räknar med att det fortsätter så över sommaren.

– Sen vet jag inte till hösten. Hela världen bromsade in, så om många länder får en hårdare andra våg då åker vi på en riktigt smäll här också.

Började hålla andan

När viruset landade i Sverige tog smittspridningen rejäl fart i Stockholmsområdet, Södermanland och Östergötland, medan resten av Sverige började hålla andan och förbereda sig. Snart tre månader in i coronakrisen ligger den uppdelningen till stor del kvar, åtminstone när man tittar på Folkhälsomyndighetens statistik. Kikar man däremot på den ekonomiska delen av krisen följer den inte riktigt staplarna över smittade i spåren.

I Norrbottens län ökade exempelvis i år fram till 22 maj antalet varsel med 366 procent enligt Arbetsförmedlingens siffror, jämfört med samma period i fjol. Mer än flera andra regioner. Det medan regionen har bland det lägsta antalet konstaterade smittade och avlidna räknat per invånare.

Men också här slår krisen olika beroende på bransch.

AB.jpg
Arctic Bath på Luleälven vid Harads. Foto: Daniel Holmgren

18 mil söderut från Gällivare, du tar först E45 och svänger av längs med Luleälven vid Jokkmokk för att efter någon timme nå Harads, ligger Arctic Bath. Hotellet mitt på älven har varit omskrivet, granne med världskända Tree Hotel och fullbokat av internationella gäster långt innan öppningen i februari. Sedan kom corona.

AK Lundqvist– Vi har fått stänga hotellet. Och vi har fått göra en rekonstruktion, berättar Annkathrin Lundqvist som är en av grundarna till Arctic Bath.

Hon minns de där dagarna i mars när avbokningarna rullade in från alla internationella turister. Försöket att fylla de tomma bäddarna genom kraftigt rabatterade priser räckte inte.

– Visst blev det fullbokat några helger, men veckorna stod tomma, berättar Annkathrin Lundqvist. Vi har gjort en ”virtual reality-visiting” så det går att besöka oss digitalt och se sig omkring i 360 grader. Det är ju riktat mot internationella turister som gärna vill komma till oss. Men för turistbranschen är det svårt att få den digitala upplevelsen och göra någon ekonomi i den.

En del statligt stöd har de kunnat ta del av, som hjälpt lite på vägen. Men det blir en rejäl uppförsbacke för att starta igång allt igen efter en rekonstruktion, bland annat med förlorad kompetens.

– Vi har varit tvungna att säga upp folk. Våra riktigt duktiga kockar till exempel, som flyttat hit för jobbet skull och som är upplärda i verksamheten, säger Annkathrin Lundqvist.

Viss distans till krisens mitt

Även om krisen är närvarande både praktiskt och ekonomiskt upplever både Annkathrin Lundqvist och Magnus Röjlind distansen till vad som varit krisens centrum, Stockholmsområdet.

– Man känner ju inte av på samma sätt som när man är i storstäder. För oss har vi väldigt mycket natur runt om kring oss så det blir lätt att vistas ute i naturen. Däremot har ju alla företag tycker jag anpassat sig jättesnabbt och inte haft personliga möten utan det har digitaliserats säger Annkathrin Lundqvist.

Magnus Röjlind är också inne på att glesbefolkningen har med det hela att göra.

–  Min upplevelse är, utanförskap är fel att säga, vi har färre sjuka men vi har en social distansering redan från början med avstånden. Sen är det ju många företag som stryker med och går i konkurs och kanske försvinner så tappar människor jobb och får en sämre köpkraft. Även vi som inte påverkats än behöver vara vaksamma och beredda på att det kan komma något annat. Vi ser till att vi har en orderingång, tänker smart när vi lägger upp jobben och försöker minimera risken att många blir sjuka samtidigt, säger Magnus Röjlind.

– Ta en hotellnatt hemma borde vi alla göra. Om alla tänker så att de unnar några hundra till lokala hotellet så överlever det kanske. Nu om någon gång har vi chans att skotta ner Jante långt ner under jorden.

Generellt Stockholmsfokus

GüntherMårderRund150px.pngFrån Harads till Sollentuna strax norr om centrala Stockholm är det nästan hundra mil och 9 timmar i bilen. En resa som när vi skriver försommaren 2020 bara ska göras i nödfall. Virtuellt går det däremot bra.  Och det är med telefonen som verktyg som Företagarnas vd Günther Mårder numera gästar frukostmöten och sammankomster med medlemmar runt om i landet. Inte sällan promenerar han samtidigt.

I luren blandar sig grusknastret med engagemanget i rösten när han berättar om hur olika bilden av krisen är från olika branscher och regioner.

– I Sverige så råder ett generellt Stockholmsfokus i nästan allt som händer och rapporteras, det är en så enorm koncentration av människor, företag och beslutsfattare som finns där. Men skillnaderna mellan Stockholm och andra regioner är enormt stor i en sådan här kris.

Åtgärder behöver anpassas till hela landet

När krisen var ett faktum i Stockholm tredje veckan i mars märkte man på många andra håll ingenting alls. Regeringens stöd och åtgärder behöver anpassas bättre till det här, menar Günther Mårder.

– På vissa håll står man i en kokande gryta och på andra i en hink med is. Då går det inte att för politiken säga att det på totalen är medelljummet och lägga strategier och åtgärder utifrån det.

Omställningsstödet, kostnadsersättningen, eller omsättningsstödet som Företagarna valt att benämna det och som organisationen under våren stridit för, är ett exempel.

– Att stödet baseras på mars-april hjälper förstås företag i de områden krisen slog först, och då de som har korta kontraktstider, säger Günther Mårder.

stromstad.jpg
Strömstads näringsliv lever till stor del av norska besökare. Foto: Shutterstock

Som att slå av en strömbrytare

I Strömstad på västkusten är det närmare till Oslo än till Göteborg. Även om antalet bekräftade coronafall i kommunen är färre än 10 när vi skriver månadsskiftet maj juni, så har krisen varit högst påtaglig även lokalt. I hela regionen ökade antalet varsel under våren med 389 procent jämfört med ifjol.

Stängningen av norska gränsen i mitten av mars var som att slå av en strömbrytare för hela Strömstads näringsliv, berättar Pelle Olausson som driver Lagunens camping. På något dygn i mars tömdes hans parkeringar på norska husbilar och husvagnar.

– De kom hela dagen och hela natten och hämtade sina bilar, berättar Pelle Olausson som tog över campingen efter sin far för över 30 år sedan.

Gränsen, som alltid varit så öppen, blev plötsligt knivskarp. Företagare i trakten berättar om tapp på 95 procent av omsättningen. Pelle Olausson hör om en stor oro.

– Man klarar inte av räkningarna. Det är konkurser. Det är framförallt handeln som drabbats hårt, säger Pelle Olausson.

Effekterna för längre kontraktstider dröjer

Just handel och besöksnäring drabbades snabbt och hårt av krisen och Günther Mårder har också fört åtskilliga samtal med förtvivlade företagare som kämpar för sina livsverk.

Medan företagare som han pratar med inom byggsektorn tillexempel, fortfarande har pågående projekt och längre kontraktstider, men istället är oroliga inför hösten.

– På vissa håll slog man nya topprekord två första veckorna i mars. Effekter för längre kontraktstider kommer dröja, säger Günther Mårder.

Linus&Dennis_Sandell737.jpgLinus och Dennis Sandell driver familjeföretaget Bosses Bygg i Ystad.

Linus Sandell driver med sin bror Dennis just ett byggföretag i skånska Ystad och har suttit i telefon hela morgonen. På måndagar blir det ofta så. Coronaviruset har ännu inte gjort någon skillnad på varken antalet samtal eller farten i affärerna hos Bosses Bygg, men Linus har växlat upp den strategiska planeringen.

- Vi har lite mer vabb och sjukskrivningar. Underleverantörer som inte fått utländsk personal som planerat, men ännu inget som inte gått att lösa. Men man bevakar läget och blir mer försiktig, säger Linus Sandell.

Saknas en ingjutningsdetalj till 30 balkonger i ett hyreshus under uppförande för att inte leveransen kommer från Kina som väntat blir hela bygget försenat. Blir den ekonomiska konjunkturen väldigt låg kan nya projekt ställas in.

"Bra att vi inte stängt ner"

– Så länge du inte har det runt hörnan tror jag inte vi har tid att vara riktigt oroliga. Såklart man är medveten och planerar. Vi gjorde åtgärder direkt med handsprit, allt det där, i förebyggande syfte. Men sedan har vi gått och väntat, vi skulle ha en peak i mitten av maj som aldrig kom. Storstäderna har det tuffare, det är tajtare. Det är ändå nästan business as usual för många här i trakten, även om vissa branscher förstås drabbats.

Att närheten till Danmark plötsligt inte går att nyttja på samma sätt märks också, även om Linus Sandell försöker tänka positivt.

–Nu öppnar Danmark gränserna, men inte från Sverige. Det är problematiskt, danskarna åker hit som de vill men vi kan inte ta oss dit. Men jag tycker Sverige kör sitt race bra, det är bra att man inte stängt ner, tycker Linus Sandell.

–Jag tror pandemin är på väg åt rätt håll nu.

Så stor kan krisen bli

Tillväxtverket har gjort en prognos för coronakrisens konsekvenser på regionerna. Det är dock idag omöjligt att förutse hur krisen i spåren av coronaviruset kommer att utvecklas, konstaterar Tillväxtverket i rapporten, från ”minst ogynnsamt”, med relativt snar återhämtning, till extremt mörkt, där de negativa verkningarna fördjupas och blir mycket långvariga.

Men tittar man på verkets medelscenario för hur stor krisen blir kan storstadslänen tappa 6 procent i sysselsättning och lika mycket för bruttoregionprodukt (BRP), alltså den regionala motsvarigheten till bruttonationalprodukt (BNP). Övriga län sammanslaget förväntas tappa något mindre, 3 procent av sysselsättningen och 4 procent i BRP.

Nära hälften av varslen i Stockholm

Totalt har 77 758 personer varslats om uppsägning sedan början av mars enligt Arbetsförmedlingens statistik från 1 juni 2020. Hotell- och restaurang, resor och handel är branscher som har flest varsel, men också transport och tillverkning. Nästa 40 000 av varslen är i Stockholms län.

Taggar
Riks Reportage
Fler nyheter från Företagarna