För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Jobbskapande företag behöver en grundskola i världsklass

Publicerad 26 feb 2020
För att stärka företagens kompetensförsörjning och jobbskapandet i Sverige behövs en grundskola i världsklass, säger Malin Påhls Hansson, expert på kompetensförsörjning, apropå regeringens förslag för trygghet och studiero.
Företagarna välkomnar förslag om långsiktiga och systematiska insatser som stärker elevernas kunskapsinlärning. Foto: Shutterstock

malinpahlshansson_150px_rund.jpgArbetet med att ta fram en nationell plan med förslag som skapar trygghet och studiero i skolan ska nu inledas, meddelade regeringen under en pressträff på onsdagen. Utbildningsminister Anna Ekström konstaterar att kunskapsresultaten i den svenska skolan har ökat samtidigt som studiemiljön utmanas till följ av stök och otrygghet. Trenden pekar åt fel håll och måste brytas. 

Utredningen ska ta fram förslag på förebyggande åtgärder, ett tydligare regelverk kring lärares ansvar och skyldigheter när otrygga händelser uppstår i skolan, men även kompetensutvecklande inslag för lärare och andra professioner. Utöver det lyfts förslag om stärkt elevinflytande berörande studiemiljö, stärkt samverkan mellan hem och skola, samt förbud mot användning av mobiltelefoner under lektionstid.

– Företagarna välkomnar utredningen i allmänhet och direktiv som berör långsiktiga och systematiska insatser som stärker elevernas kunskapsinlärning i synnerhet, säger Malin Påhls Hansson, expert på kompetensförsörjning på Företagarna.

Bra skola förutsättning för kompetensförsörjning

– 4 av 5 jobb skapas i små och medelstora företag, våra välfärdsskapare. För att stärka företagens kompetensförsörjning och jobbskapandet i Sverige behövs en grundskola i världsklass, fortsätter Malin Påhls Hansson.

Hon lyfter också vikten av att de unga får praktiska erfarenheter av arbetslivet medan de går i skolan till exempel genom PRAO, men även inslag av entreprenörskap och Ungt företagande. En fungerande studie- och yrkesvägledning längs hela utbildningskedjan är även viktigt för att väcka ungas studiemotivation med framtida ambition.

– Företagen efterfrågar en tydligare arbetslivsanknytning under hela utbildningskedjan, som bättre förbereder unga för ett framtida yrkesliv. Dimensionering av utbildningsplatser behöver även ses över så att antalet utbildningsplatser speglar arbetsmarknadens behov. Idag brister det i båda delar vid utbildning av många hantverksyrken, där det utbildas alldeles för få, samtidigt som kunskapsnivån bland dem som söker jobben inte är på den nivån som förväntas. 

Den nationella planen för trygghet och studiero ska ange riktningen för skolväsendets långsiktiga arbete. Uppdraget, som ska redovisas i mitten av december i år, är en del av Januariavtalet och bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna