För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

"Staten ska inte delegera myndighetsutövning till facken"

Publicerad 20 feb 2020
Företagarna om nya utspelet om arbetskraftsinvandring: Bra att vilja stoppa kompetensutvisningar men sämre att låta fackförbunden sköta myndighetsutövning.
Det måste  alltid vara företagens behov av arbetskraft och kompetens som avgör vem som ska beviljas tillstånd som arbetskraftsinvandrare säger Catharina Bildt Grape.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har gjort gemensam sak kring arbetskraftsinvandring. Senast 1 maj vill partierna att regeringen ger nya direktiv till utredningen om arbetskraftsinvandring, och går ut med ett antal punkter man enats kring.

Bland annat vill partitrion genom ny lagstiftning stoppa kompetensutvisningar som sker på grund av brister eller avvikelser i anställningsvillkoren som är "försumbara och ursäktliga".

En fråga som Företagarna välkomnar att M, V och KD driver på.

- Det är orimligt att spetskompetens och experter utvisas på grund av försumlighet och skapar även osäkerhet bland företagare som vill göra rätt. Regeringens brist på handling i frågan är anmärkningsvärd, säger Catharina Bildt Grape, näringslivsexpert på Företagarna.

Företagare får skicka in uppgifter två gånger

De tre partierna kräver också att arbetsgivare blir skyldiga att bifoga anställningskontrakt vid sin ansökan till Migrationsverket. Syftet är enligt M, KD och V att arbetsgivare idag har möjlighet att avvika från de villkor och löner som finns i ansökan om arbetstillstånd, något som åtgärden skulle motverka.

Detta ställer sig dock Företagarna frågande till.

Redan idag behöver företag skicka in anställningskontraktet eftersom fackförbunden behöver yttra sig över de villkor som erbjuds innan Migrationsverket beviljar arbetstillstånd. Det här gäller oavsett om företaget är kollektivavtalsanslutet eller ej, eftersom arbetsgivare enligt lag måste erbjuda lön och villkor som inte är sämre än de som regleras i kollektivavtalen.

Företagens behov måste avgöra

Det nya förslaget skulle alltså innebära att företagare behöver skicka in uppgifterna två gånger och att både Migrationsverket och fackförbund ska bedöma villkoren som erbjuds.

- Företagarna har länge drivit frågan om att slopa fackens yttranderätt vid anställningar i företag utan kollektivavtal. Staten ska inte delegera myndighetsutövning till facken, vilket blir en konsekvens av nuvarande ordning, säger Catharina Bildt Grape.

- Det måste  alltid vara företagens behov av arbetskraft och kompetens som avgöra vem som ska beviljas tillstånd som arbetskraftsinvandrare. Politiker ska inte sätta lön, de ska säkra ett effektivt, rättssäkert och transparent system.

I förslaget från M, KD och V nämns också att man vill se skärpta straff för arbetsgivare som utnyttjar systemet med arbetskraftsinvandring och att detta skulle bli en ny brottsrubricering där arbetstagaren har rätt till skadestånd.

Partierna vill också arbeta för att Migrationsverket via ny lagstiftning ska få direktåtkomst till uppgifter hos andra relevanta myndigheter.

Fler nyheter från Företagarna