För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

”Vi jobbar i beckmörker”

Publicerad 18 dec 2020
Krisstöden måste ge företagare förutsättningar att planera sin verksamhet, menar Roger Hjälm som driver Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog.
Roger Hjälm, vd på Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog.

Naturskönt vid Hjälmarens södra strand, ett par mil utanför Örebro, ligger Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog. Ett vanligt år hade det varit full ruljangs med julbord och förberedelser inför nyårsbokningarna, men nu är hela anläggningen stängd för gäster på grund av pandemin.

− Vi gör matlådor med julens smaker och även catering till nyår, men det är inte samma sak som att möta våra gäster, säger vd Roger Hjälm.

Det är inte någon vidare bra förtjänst på att erbjuda julbord och nyårsmeny för catering, men även om företaget inte tjänar pengar på det är det ett sätt att behålla kontakten med gästerna och göra det som går för att sprida jul- och feststämning.

− Är det en skitvärld just nu så ska vi åtminstone fira jul, säger Roger Hjälm i ett Facebookklipp där han berättar att Katrinelund stänger men att det går att boka mat ändå. 

Ännu en bild av företagen som kavlar upp ärmarna och ser möjligheter trots alla svårigheter och motgångar. Det väcker sympati, men det är pengar ut och pengar in som räknas. Som så många andra i hotell- och restaurangbranschen har Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog behövt söka stöd för att parera effekterna av restriktionerna på grund av pandemin.

Två gånger under året har Roger Hjälm upplevt att proppen gått ur. Dels i våras, dels nu under andra vågen av smitta. Efter att företaget gjorde den bästa september någonsin blev det snabbt värre under hösten. Den 16 november fattades beslutet att stänga ner.

− Det är en svår tid att vara ledare och driva företag nu. Vi vet ju inte förutsättningarna för vår verksamhet. Jag och personalen bidrar gärna till att minska smittspridningen, men vi vill kunna planera och då måste vi veta vad som gäller, säger Roger Hjälm.

Dålig hantering av korttidspermittering

Regeringen har meddelat att stödet för korttidspermittering ska fortsätta till sommaren, men det nya regelverket kommer inte att vara på plats förrän i mitten av februari och ansökningen öppnar inte ens då.

− Vi jobbar i beckmörker. Jag vet ju inte om vi kommer att kunna få stöd, men det är nu som jag måste lägga ut arbetspass och ledigheter som kommer att påverka möjligheterna att få stöd, suckar Roger Hjälm.

Regeringens och myndigheternas hantering av korttidspermitteringen ger han inte mycket för. Villkoren för stödet har ändrats flera gånger och ska nu förändras igen och handläggningstiderna på Tillväxtverket är redan flera månader långa.

− Det är katastrofalt dåligt hanterat. Ta mig som företagare. Jag måste betala in moms och skatt den 12:e varje månad oavsett hur mycket annat jag har att göra, men myndigheterna tycker att arbetsbelastning är skäl nog för att företag som står och faller med stöd inte får något beslut, säger han. 

Fler nyheter från Företagarna