För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Slå vakt om arbetskraftsinvandringen

Publicerad 11 dec 2020
Möjligheten att anställa personer från tredje land är nödvändigt för att företagen ska kunna tackla kompetensbristen.
Foto: Shutterstock.com

Bortom pandemins dystra effekter finns flera utmaningar för företagsklimatet i Sverige. Ett som länge tyngt möjligheterna för företagen att växa och stå sig i den internationella konkurrensen är bristen på rätt kompetens. I klartext handlar det om att företag inte lyckas anställa personer som behövs i verksamheten.

Det finns ett sett till hela arbetsmarknaden relativt litet men ändå mycket viktigt instrument för att avhjälpa kompetensbristen. Det är möjligheten för företag att erbjuda personer utanför EU/EFTA anställning så att de kan komma till Sverige och jobba.

− Det är viktigt att värna arbetskraftsinvandringen. För svenska företag och svenskt välstånd är möjligheten att rekrytera nyckelkompetens från tredje land avgörande, säger Företagarnas näringspolitiska expert Erik Ageberg som är knuten som expert till den sittande utredningen om arbetskraftsinvandringen.

Risk för skadlig åtstramning

Nyligen kritiserade Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad arbetskraftinvandringen i en intervju i Dagens Industri.

− Som arbetsgivare kan man välja att anställa till mycket, mycket lägre löner och sämre villkor fastän vi har människor som är arbetslösa i dag. Det tycker jag är ett dåligt system, säger hon i intervjun.

Det är ett i raden av uttalanden från Socialdemokraterna – och fackliga företrädare – på samma tema. LO har länge drivit en kampanj för att strama åt regelverket med argument om att det bidrar till att arbetslösa inte får jobb, lönedumpning och kriminalitet.

− Att det finns arbetslösa i Sverige är ett dåligt argument eftersom poängen är att det råder brist på rätt kompetens. Det håller inte heller att säga att arbetstagarna har dåliga villkor generellt. Problemet har snarare varit att många utvisats på grund av att arbetsgivare begått omedvetna fel, säger Erik Ageberg.

LÄS ÄVEN: Tvinga inte bort nyckelpersoner från Sverige

Arbetsmarknadsprövning inget att ha 

En förändring som Socialdemokraterna vill ha är återinförande av arbetsmarknadsprövningen. Alliansregeringen slopade den 2008 i samband med lanseringen av det nuvarande systemet för arbetskraftsinvandring. Innan dess kunde arbetsmarknadens parter lägga in veto mot arbetskraft utifrån. Nu är det företagen själva som avgör om de har behov av att anställa utifrån eller inte.

− Arbetsmarknadsprövningen måste vara kvar i papperskorgen. Att försvåra företagens möjligheter att hitta rätt kompetens, för de företag som trots allt lyckas attrahera medarbetare från tredje land skulle ytterligare försämra den svenska arbetsmarknaden, säger Erik Ageberg.

Socialdemokraterna är bundna av Januariöverenskommelsen med Liberalerna och Centerpartiet. ”Dagens regler för arbetskraftsinvandring ska värnas”, heter det i den. I den utredning som tillsattes under början av året för att attrahera internationell kompetens och motverka utnyttjande av arbetskraftsinvandrare finns en olycklig slagsida åt att reglera.

− Utredningens uppdrag att attrahera internationell kompetens verkar få stå tillbaka för hårda kontroller och misstänkliggörande av både företag och arbetskraftsinvandrare, säger Erik Ageberg.

Konkurrenskraftiga regelverk 

I den politiska dragkampen har Moderaterna nu höjt rösten för att bevara nuvarande arbetskraftsinvandringen.

− Reformen måste vårdas och utvecklas, säger partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard i Dagens Industri.

Moderaterna vill se höjda försörjningskrav och skärpta straff vid missbruk av systemet.

− Företagarna välkomnar Moderaternas ståndpunkt. Talang har helt andra möjligheter än tidigare att lokalisera sig där de bästa globala förutsättningarna finns. För att svenska företag ska fortsätta att vara konkurrenskraftiga krävs att regelverken de har att följa också kan stå sig i internationell jämförelse, säger Erik Ageberg.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna