headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag
Sveas försäljningschef Gillis Wener, Nemax Miljöhanterings vd och ägare Ann-Christin Bergstedt och Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Konkreta råd om finansiering

22 nov 2019
Den senaste Företagarna LIVE-sändningen blev en djupdykning i finansieringsmöjligheter för företag.

Utan ordentlig koll på finansiering kommer du som företagare förr eller senare att stöta på problem i din verksamhet. Men hur gör man för att få kunskap om vilka möjligheter som finns därute? För att parafrasera Askungen kan ju finansiering vara dötrist och långtråkig och alldeles... alldeles underbart! I alla fall när du har koll på verktygen som passar just dig och gör att ditt företag kan växa på smartast sätt.

Medlemmarnas frågor i fokus

För att ge dig som är företagare kunskap och råd sände vi Företagarna LIVE på fredagen i samarbete med Svea från vår studio på Rådmansgatan i Stockholm. Runt om i landet samlades samtidigt företagare i våra föreningar för att tillsammans se sändningen och ännu fler följde den på egen hand i några av alla kanaler där den visades.

Som vanligt var det medlemmarnas frågor som utgjorde stommen i sändningen. Hur gör man när man är leverantör till ett stort företag som kräver 60 dagars betaltid i stället för 30? Är det bättre med en checkräkningskredit än en långsiktig företagskredit? Ska jag finansiera investeringar med ägarlån eller aktiekapital? Hur kommer det sig att jag har fullt upp men ändå aldrig får svarta siffror på sista raden?

Fler svar är på gång

Dessa och flera andra frågor landade tryggt i knät på panelen som bestod av Sveas försäljningschef Gillis Wener, Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg samt Nemax Miljöhanterings vd och ägare Ann-Christin Bergstedt. Programledare var som vanligt Företagarnas vd Günther Mårder med Amanda Svensson som sidekick. Eftersom alla frågor inte han besvaras i LIVE-sändningen kommer de att läggas upp här på webben skriftligen så fort panelen hinner svara på dem.

Finansieringstrappan

I början av LIVE-sändningen diskuterade panelen egna intäkter och vad man kan göra åt egenintjäning, samt lån från ägare, vänner och familj. Sedan gick de över till att resonera kring frågor som handlar om företagslån och checkkrediter, där en annan aktör kommer in i bilden. Nästa steg, aktiemarknaden, berördes bara ytligt. Med hjälp av den här finansieringstrappan – egna intäkter, lånekapital och aktiemarknaden – kunde frågorna sättas in i ett sammanhang utifrån vilka möjligheter som finns beroende var man befinner sig.

Finansiering är ett stort problem

Företagarna har sedan finanskrisen undersökt finansieringsmöjligheterna för småföretag i en årlig finansieringsrapport. I den ser vi att många företag har svårt att anskaffa finansiering. En majoritet av företagarna, 55 procent, svarar i den senaste rapporten att de har ganska svårt eller väldigt svårt att skaffa extern finansiering. Förhoppningsvis har fredagens LIVE-sändning bidragit till att ge nya perspektiv på hur man kan gå till väga för att finansiera sin tillväxt.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap