För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Utredning ska se över trygghetssystem för företagare

Publicerad 18 jun 2018
Ett långsiktigt arbete för att företagare ska ha ett gott grundskydd inom ramen för ordinarie socialförsäkringar har gett resultat, det konstaterar Företagarnas expert efter att regeringen gett besked att en utredning nu ska se över frågan.
Erik Ageberg, expert på socialförsäkringsfrågor hos Företagarna.

- Vi har arbetat hårt för att få regeringen att se över trygghetssystemen för företagare. Utredningen är därför ett välkommet och efterlängtat besked, säger Erik Ageberg, expert på socialförsäkringar hos Företagarna.

I en artikel i SvD (2018-06-18) meddelar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll samt närings- och innovationsminister Mikael Damberg att regeringen vill ha bättre sjukförsäkring för företagare, och att de nu tillsätter en utredning för att se över företagares socialförsäkringsvillkor.

– Det är oerhört positivt att vi nu ser starka signaler från regeringen om att man lyssnar på landets företagare och faktiskt vill se en ändring gällande de nuvarande socialförsäkringsvillkoren för företagare, som i dagsläget är alldeles för svagt, säger Erik Ageberg.

Sämre villkor för småföretagare

I dagsläget har företagare mindre förmånliga villkor än en anställd har, vilket leder till oro för företagare och i vissa fall skapar tveksamhet till att starta företag.

– Det är oacceptabelt att driftiga människor väljer bort en karriär som företagare på grund av att trygghetssystemet inte är anpassat för dem. Det är ett av skälen till att kvinnor startar färre företag, och startar företag i ett senare skede i livet, menar Erik Ageberg.

Företagarna är en av organisationerna som på regeringens initiativ är inbjudna till ett uppstartsmöte för att diskutera socialförsäkringsfrågan, för att ge utredningen en rivstart.

– Det är önskvärt att utredningen på sikt leder till att trygghetssystemets regler, som idag är konstruerade efter anställningsformen, skiftar till att även spegla företagarnas behov, avslutar Erik Ageberg.

Vad vill Företagarna?

Socialförsäkringarna bör bättre återspegla försäkringsmomentet, genom raka rör mellan inbetalda avgifter och förmåner. Detta bör förenas med lättnader i beskattningen, till exempel genom arbetsgivaravdrag för att underlätta uppbyggnaden av ekonomiska buffertar i småföretag.

Målsättningen är ett socialförsäkringssystem som är anpassat för såväl soloföretagare som företagare med anställda. Ett grundkrav är att företagare ska ha samma möjlighet till trygghet, oavsett i vilken form företaget bedrivs.

Mer specifikt handlar det om:

  • En modern föräldraförsäkring – en ökad flexibilitet för företagare
  • Beräkningar av SGI (sjukpenninggrundande inkomst)/EGI (ersättningsgrundande inkomst) – transparent och uppdaterat beräkningsunderlag för att öka tryggheten för småföretagare
  • Begränsat sjuklöneansvar som inte slår hål på småföretagares ekonomi och marginaler
  • Lika regler för olika företagsformer i socialförsäkringen
Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna