headphones newspaper video-player

Först en fika- sedan en öppen dörr

Sju av tio jobb förmedlas genom kontakter. Men den som inga kontakter har, hen får stå utanför, skriver Eva Cooper i en krönika på Arbetsmarknadsnytt. Hennes nyaste kontakt heter Omar.

Sju av tio jobb i Sverige förmedlas genom kontakter. Allt färre företag använder sig av Arbetsförmedlingen när de vill rekrytera. Statistiska centralbyrån uppger att bara cirka tio procent av samtliga externrekryteringar i dag går genom Arbetsförmedlingen. Det är fem gånger vanligare att arbetsgivare och medarbetare hittar varandra själva vid rekrytering än att Arbetsförmedlingen är inblandad. Anledningarna är många – med den gemensamma nämnaren att alldeles för få upplever att de hittar rätt medarbetare genom myndigheten. Därför vänder arbetsgivarna sig i stället till de egna nätverken. ”Känner du någon som… ” ”Jag är på jakt efter… ” är vanliga inledningar på uppdateringar både på Facebook och LinkedIn.

Men den som inga kontakter har, hen får stå utanför. Har man, som Omar och massor av andra människor runt om i landet, inte bott i Sverige så lång tid så har man av naturliga skäl inte så stort nätverk. Eller snarare så kanske man fångar halva världen i sitt nätverk, men det sträcker sig sällan in bland etablerade svenskar eller in på den svenska arbetsmarknaden.

Läs hela krönika på Arbetsmarknadsnytt.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap
VÄLJ MEDLEMSKAP, ANGE POSTNUMMER OCH ANTAL ANSTÄLLDA OCH SE ÅRSKOSTNAD