För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Maktkamp på Munktell när valturnén kom till Eskilstuna

Publicerad 25 apr 2018
På sidan av #Valbussen som är navet i Företagarnas valturné står det 41 orter på tre månader. På tisdagen var turen kommen till det 27:e stoppet på resan genom Sverige: Eskilstuna.

Samtidigt som bussen rullade in i Eskilstuna rullade SVT ut nyheten att Sörmland har landets näst högsta arbetslöshet – tio procent mot rikssnittet på sju procent. Just Eskilstuna tillhör en del av Sörmland som bidrar till den höga andelen arbetslöshet. Vad passade då bättre än en dag med företagande i centrum?

På #Valbussen står det också #4av5jobb. Det är det budskap som spridits på varje ort bussen besökt. Landets småföretagare skapar fyra av fem nya jobb och det är företagsklimatet som avgör hur många jobb de kan skapa.

Yngsta vd:n i koncernen

Enligt Arbetsförmedlingen som kommer till tals i SVT:s inslag om arbetslösheten i Sörmland är det bland annat industrihistorien i Eskilstuna som speglas i statistiken. Men visst finns det entreprenörskap också. Ett bevis på det hoppade själv in på bussen. Företagarnas regionchef Thomas Byström intervjuade tjugoåriga Mathias Bardland. Han har etablerat hemservicebolaget Städarna Sverige AB i Eskilstuna och gått från noll till tio anställda på åtta månader. Mathias är städkoncernens yngsta VD och en entreprenör ut i fingerspetsarna, med ett framgångsrikt UF-företag på meritlistan.

Företagarnas regionchef Thomas Byström intervjuar vd Mathias Bardland i #Valbussen.

Full rulle för prisat familjeföretag

Bussturen gick till ett företag som varit verksamt betydligt längre, nämligen Tumbo husvagnar vid Kvicksund i Eskilstuna kommun. Det grundades redan 1965, men togs över av makarna Jan och Cecilia Östling i mitten av nittiotalet. I dag arbetar 44 personer i företaget och parets dotter Linnea är också verksam. 2016 flyttade Tumbo husvagnar in i nya lokaler för att kunna växa och i år blev familjen Östlings gasellföretag utnämnt till Årets företagare av Företagarnas förening i Eskilstuna-Torshälla. I motiveringen till priset står det att familjen Östling självfinansierat bygget av en av Europas största anläggningar där ”gemytlighet” är ledordet. Företaget kombinerar fingertoppskänsla för trender och omtanke för kund lyder an annan del av motiveringen.

I mitten av bilden, Jan och Cecilia Östling på Tumbo husvagnar - årets företagare i Eskilstuna-Torshälla. 

Maktkamp på Munktell

Vad kan då politikerna i Eskilstuna göra för att underlätta för fler företagare att bli framgångsrika? Kring den frågan kretsade tisdagens debatt – maktkamp – som hölls på Munktell Science Park, en mötesplats för kommun och näringsliv mitt i Eskilstuna i det som för var AB Bolinder-Munktells industriområde, där Volvo BM länge hade tillverkning.

Lokala företrädare för samtliga åtta riksdagspartier var på plats och debatterade. Moderator i randig domartröja var Företagarnas vd Günther Mårder. Socialdemokraten Lars Göran Karlsson pekade på utbyggnaden av Mälardalens högskola och arbetet med Affärsplan Eskilstuna som viktiga bidrag till att få fram fler jobb. Miljöpartisten Marielle Lathi lyfte cirkulär ekonomi, digitalisering och arbetet med att göra tung industri fossilfri. Maria Chergui från Vänsterpartiet betonade trygghetsfrågor för småföretagare och vill ta bort sjuklöneansvaret från småföretagare och främja export. Moderaten Jari Puustinen talade om regelförenklingar, skattelättnader och bättre kompetensförsörjning. Även Liberalen Niklas Frykman ville se enklare regler och lägre skatter och betonade enklare jobb samt satsningar på polis och skola. Johan Rudengren från Kristdemokraterna vill se reformerade regler för ägarskifte och tidsgränser för hur länge styrelseledamöters ansvar kan sträcka sig i ett företag. Centerpartisten Arne Jonsson lyfte det tyska lärlingssystemet som ett föredöme för att komma till rätta med kompetensförsörjningen. Till sist betonade Sverigedemokraten Kim Fredriksson behovet av mindre byråkrati och lägre skatter.  

Företagstänkande tidigt 

Men vad är då den viktigaste företagarfrågan i Eskilstuna? Lars Göran Karlsson (S) från Torshälla är ledamot av kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Eskilstuna. Han är också företagare och har varit aktiv i Företagarna lokalt i femton år.

– Vi måste få in mer företagartänkande redan i skolan. I Torshälla arbetade vi med ett projekt som hette Ung Entreprenör, där elever i nian fick utveckla företagsidéer och presentera dem på en stor mässa. Det skedde i samarbete mellan skolan och företagen och många av eleverna gick vidare till att driva UF-företag på gymnasiet, säger han.

Niklas Frykman, gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna, fyller i:

– Många företagare upplever mycket krångel med olika typer av tillsyn och tillståndsprocesser från kommunens sida, att kommunen ofta är överdrivet nitisk. Vi har också kvar väldigt mycket verksamhet som drivs i kommunal regi, och skulle behöva införa LOV – lagen om valfrihet – bredare.

Debatten lär fortsätta. Nu rullar #Valbussen vidare och kör mot Nyköping och sedan Västerås och Uppsala.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna