headphones newspaper video-player

Ny rapport: Drivkrafter i vård och omsorgsföretagen

I debatten om vinster i välfärden målar motståndarna till privata alternativ ofta upp en motsättning mellan vinst och kvalitet. Ilmar Reepalus Välfärdsutredning har nu av det skälet siktat in sig på att urholka möjligheterna för ägarna att ta ut vinst i sina bolag. Men det finns ingen tydlig motsättning mellan vinst och hög kvalitet.
Publicerad 4 okt 2016

Faktum är att de flesta enskilda vård- och omsorgsföretag startas av människor som vill hjälpa andra människor och erbjuda tjänster av hög kvalitet. Få företagare startar verksamhet för att få högre inkomst.

Detta framgår av en ny undersökning som Företagarna och branschorganisationen Svenska vård har genomfört i syfte att undersöka drivkrafterna hos dem som driver små företag inom vård och omsorgssektorn.

Kvalitet och vilja att hjälpa

Hela 57 procent vill starta företag för att förverkliga sina idéer för verksamheten. Den näst vanligaste drivkraften, som nämns av 44 procent, är ”för att erbjuda högre kvalitet i de tjänster som erbjuds”. På plats tre kommer ”för att hjälpa andra människor” – 40 procent anser att det är en viktig drivkraft. Högre lön nämns endast av 12 procent.

Undersökningen fångar också upp hur vinsten används.  Det visar sig att de flesta av företagarna har återinvesterat en stor del av vinsten i sin verksamhet: Omkring sex av tio företagare har återinvesterat mellan 25 och 100 procent av vinsten. Pengarna återinvesteras framför allt i satsningar som syftar till att öka kompetensen och höja kvaliteten i verksamheterna.

Vinstuttag uppskjuten lön

Även om de flesta vård- och omsorgsföretagare inte primärt drivs av tanken på att göra vinstuttag och vinstuttagen därtill ofta sker oregelbundet är det för många av dessa företagare ändå viktigt att kunna ha möjlighet att göra uttag om verksamheten går med vinst. Det blir en slags uppskattning för det arbete man lagt ned. Dessutom tar många företagare inte ut någon lön, utan den ersättning företagaren får sker ofta genom just vinstuttag.

Om Välfärdsutredningen lägger fram förslag som begränsar möjligheterna att ta ut vinst kommer detta att få effekter för utvecklingen inom sektorn. Framtida satsningar på nya och befintliga ägarledda verksamheter i vård och omsorg kommer att hämmas och kanske helt utebli. Resultatet blir färre fristående vård- och omsorgsföretagare, sämre mångfald, beskuren valfrihet för medborgarna och försämrad kvalitetskonkurrens.

Det är inte vad svensk vård och omsorg behöver. I stället behöver de drivkrafter att utveckla kvalitativa verksamheter som så tydligt finns hos alla dem som driver små, privata vård- och omsorgsföretag tas tillvara och ges utrymme. Sätt kvaliteten i fokus och bejaka mångfald. Så kan svensk vård och omsorg utvecklas.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor