För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kompetens i fokus när Ylva Johansson besökte Företagarna

Publicerad 30 sep 2015
Fokus för arbetsmarknadsministerns besök var ett samtal kring företags och branschers kompetensbehov, samt utbildningens roll för att tillgodose dem.
Ylva Johansson gästade

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (s) gästade på onsdagen Företagarnas kontor för en diskussion med Företagarna samt representanter från anslutna branschförbund

Bland annat redogjorde hon för regeringens satsningar men betonade också att vidareutbildning och kompetens är något som följer individer under hela livet. Det är inte självklart att utbildning för att komplettera vuxna alltid ska byggas på de utbildningsmodeller som finns för unga.

–  Även om en utbildning är på gymnasienivå måste man kunna gå den också vid 23 års ålder.  Plåtslagare är ett exempel på yrken det råder brist inom, men som det är svårt att hitta en utbildning inom för den som vill, exemplifierade Ylva Johansson.

Diskussionen handlade också mycket om kommunikationen mellan branscher och yrkeshögskolor för att säkerställa att personer verkligen kommer i arbete efter utbildning.

Bygger vidare efter Jobbsökarna

Ylva Johansson berömde också den satsning som Företagarna gjort tillsammans med arbetsförmedlingen, Jobbsökarna, och som nu blir en del av den ordinarie verksamheten för arbetsförmedlingen. Enligt Arbetsmarknadsministern fortsätter detta skifte av Arbetsförmedlingens verksamhet mot att verkligen bli mer uppsökande och utgå från arbetsgivarnas behov av anställda.

Ett särskilt välkommet besked var också att dörren alltid står öppen till arbetsmarknadsministern och arbetsmarknadsdepartementet för goda förslag och synpunkter från företag och branscher genom Företagarna.

–En hotline för goda förslag med andra ord, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna