podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nemax satsar på spetskompetens och företagskultur: "Ingenting utan våra anställda"

Publicerad 8 feb 2023
På en gård två mil söder om Örebro ligger familjeföretaget Nemax Miljöhantering som är en av Sveriges främsta experter på hantering av farligt avfall.

Så, hur började det då? Nemax startade sin verksamhet år 1991. Nemax var en av de första i branschen, vilket i sig var en utmaning men också anledningen till att dom idag är en av de främsta experterna på farligt avfall i landet. Till en början samlade Nemax in och hanterade förbrukade blybatterier. Under senare delen av 1990-talet kom nya krav från myndigheterna, lagstiftningen ändrades och förhållningssättet till miljön fick ett allt större fokus. I dag tar Nemax hand om allt som klassas som farligt avfall, erbjuder rådgivning samt miljötekniska tjänster.  


Det hela började med en liten batteribox på gården för att förvara gamla bilbatterier i. I dag är Nemax en av Sveriges främsta experter på hantering av miljöfarligt avfall. 

Ett växande familjeföretag

2004 tog Anki Bergstedt över stafettpinnen från sin pappa som vd i företaget och vid sin sida har hon i dag bland andra sonen David Bergstedt. David jobbar som marknadschef och har hängt med i verksamheten sedan barnsben

- Det var viktigt för mig att pröva mina vingar först och stå på egna ben innan började arbeta på familjebolaget, berättar David som till en början enbart skulle jobba en kort period sommaren 2015. Men ödet ville annat och han blev kvar:

- Det var slumpen och det är jag glad för! 


Nemax vd Anki Bergstedt berättade nyligen om verksamheten under en gränsöverskridande företagsfrukost mellan Lekeberg och Kumla kommun.

Mor och son jobbar parallelt med varandra 

I dag jobbar Anki och David parallellt med varandra. Anki fokuserar på den interna biten med att effektivisera olika processer och har personalansvar medan Davids fokus vilar på det externa med försäljning och marknad samt omvärldsanalyser.  - Vi kompletterar varandra väldigt bra, säger David.   

Mitt gården, i fastigheterna som pryds av solceller, mellanlagras och sorteras det farliga avfallet. Och i ett nyrenoverat gammalt spannmålsmagasin jobbar de närmare 19 medarbetarna i en varm och avslappnad miljö med kontorslandskap, umgängesytor samt konferensrum. 


Vackra inomhus- och gårdsmiljöer gör det nästintill omöjligt för den utomstående att ana vad som gömmer sig inne i gårdsladan. 

Verkar för en sund företagskultur

David berättar att de jobbat med att skapa och bygga upp en sund företagskultur. 

- Vi jobbar mycket med vision och målbild. Vi vill att våra medarbetare ska känna sig hemma här, säger han och tillägger: 

- Vi är ingenting utan dem, tillsammans spelar vi alla en viktig roll för att vår verksamhet ska fungera, säger han och ler stolt.  

Läs mer om Nemax Miljöhantering här!


Anki korades till Årets Företagare i Örebro län 2017. Här minglar hon i Blå Hallen inne på Stockholms Stadshus under hyllningsgalan för Årets Företagare Sverige 2017. 

Årets Företagare och Årets Företag 2017 

2017 korades Nemax till Årets Företag och Anki Bergstedt fick motta det prestigefyllda priset Årets Företagare i Örebro län. I vinnarmotiveringen stod det bland annat att Nemax har en hög trovärdighet kring miljöhantering och arbetar målmedvetet och fokuserat för en god miljö och hållbar utveckling samtidigt som kundens verksamhet och behov står i fokus. Framåt hoppas David på att Nemax ska kunna fortsätta växa genom att vara det självklara valet för potentiella kunder och bäst i Sverige på hantering av farligt avfall och miljörådgivning  

Fler nyheter från Företagarna