För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hetlevrad företagsdebatt - energi och brottslighet väckte livliga diskussioner

Publicerad 30 aug 2022
Under måndagsmorgonen bjöds regionens makthavare in till en företagardebatt för att diskutera tre ämnen: kompetensförsörjning, el- och energipriser samt brott mot företagare.

Med mindre än två veckor kvar till valdagen anordnade Företagarna, Nerikes Allehanda och Svenskt Näringsliv en debatt med fokus på näringslivsfrågor. Lars Ströman, politisk redaktör på NA.se, ledde debatten med järnhand med kommentarer av Företagarnas regionchef Eva Cooper och Svenskt Näringsliv. På plats var de politiska toppkandidaterna från regionen för att föra diskussioner om kompetensbrist, brotten mot förtagare och el- och energifrågan.


Eva Cooper tillsammans med Lars Ströman. 

Medverkande i debatten var Helena Vilhelmsson (C), Alexander Christiansson (SD), Denis Begic (S), Camilla Hansén (MP), Oskar Svärd (M), Elin Nilsson (L), Hans Eklind (KD) och Johan Stolpen (V). Det hettade till ordentligt när man började diskutera energiförsörjningen och huruvida det bör övervägas att försöka starta igång ringhals 1 och 2 igen. 

- Representanter från Sydnärke säger här och nu att lösningen är kärnkraft och är beredda på att bryta uran i Sverige, säger Camilla Hansén från Miljöpartiet och fortsätter:

- Ja det var ju en jättebra här och nu lösning som kanske får effekt om 15 år. Jag tycker faktiskt det är skamligt! 

Oskar Svärd från Moderaterna var snabb med att ge svar till Hanséns starka kritik. 

- Det är ganska hårda ord här från Miljöpartiet kopplat till kärnkraften. Men vi lägger alltså ned fungerande kärnkraft i Sverige på grund av politiska beslut. Eldar 140 000 liter olja i timman i Karlshamnsverket? Hur många vindkraftverk behövs för att producera lika mycket el som ett kärnkraftverk? Dröjer inte det 15-20 år det också? 


Oskar Svärd (M) och Elin Nilsson (L). 

Elin Nilsson från Liberalerna gav Svärd medhåll och menar att den röd-grönaregeringen haft på sig skygglappar:

- Om det är nånting som är skamligt så är det den politik som har förts med Miljöpartiet i regeringen, som har fört oss till den situation där vi står idag. 

Brottslighet och otrygghet är faktorer som i högre utsräckning påverkar och försvårar möjligheten att driva företag här i Örebro län. Det är allt fler som drabbas av brottslighet lch allt färre som anmäler brotten till polisen. Hela 84 procent av de brottsutsatta företagen har minskad tilltro till rättsväsendet. 

- När man tittar på brotten mot företagare så har det ökat vansinnigt mycket. Det handlar om flera indikationer. Dels hur straffen är utformade i Sverige samt tullverket och hur de jobbar. Och mördarna i gängkriminella kretsar säger själva rakt ut i tv att man sällan eller aldrig åker fast och och blir straffad. Det är en signal från regeringen som är väldigt destruktiv för Sverige, säger Alexander Christiansson från Sverigedemokraterna. 


Fr v: Johan Stolpen (V), Hans Eklind (KD) och Denis Brgic (S). 

Denis Begic från Socialdemokraterna menar att man länge stirrat sig blind på straffskalan men inte tittat på hur man proaktivt kan jobba för att minska att allt fler hamnar i gängkriminalitet. 

- Vi har höjt straffen och försökt gå den vägen men samtidigt inte jobbat med exempelvis föreningslivet, hur ska ungdomarna kunna ta del av samhället? De sociala åtgärderna som skolorna som inte är segrerade etc. När man inte blir en del av det samhälle man inte får bli en del av, man får inte jobb för att man har samma namn och efternamn. Man kan inte bara ge människorna straffen utan också möjligheterna.  


Från vänster: Camilla Hansen (MP), Johan Stolpen (V), Elin Nilsson (L), Alexander Christiansson (SD), Eva Cooper, Företagarna, Oskar Svärd (M), Helena Vilhelmsson (C), Hans Eklind (KD). 

Se hela debatten här!

Fler nyheter från Företagarna