För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Här är kommunerna som fick bottenbetyg vid mätningar av företagsklimatet

Publicerad 4 okt 2021
Nora ligger näst sist av landets alla kommuner i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Även Hällefors fortsätter halka efter.
Foto: Shutterstock

Nyligen publicerade Svenskt Näringsliv  den årliga rankningen av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Och när småföretagen i Nora har fått säga sitt så ger de kommunen bottenbetyg.

De små- och medelstora företagen i Nora står för så mycket som 46 procent av samtliga jobb inom kommunen, vilket är 139 miljoner som går till kommunens välfärd -skattepengar som bland annat används för att bygga och underhålla gator, vägar och parker samt idrottsanläggningar, skolor och bibliotek. Trots detta så anser småföretagen att dialogen och servicen från tjänstemän och politiker är i botten. 

- Det är bara på en punkt Nora ligger över rikssnittet. Allt annat ligger under, och i många fall väldigt långt under. Så det är inte en faktor, utan generellt är företagarna missnöjda med företagsklimatet i Nora, säger Karl Hulterström, regionschef Svenskt Näringsliv i Örebro län till NA.se

Just nu arrangerar Företagarna Nora flera näringslivsfrukostar under hösten för att bättra på kommunikationen mellan kommunen och näringslivet. 

- Men det är bara att jobba vidare och inte ge upp. Vi vill överbrygga de här skillnaderna. Vi vill nå upp till mitten av rankningen, säger Noras kommunalråd Tom Rymoen.

Även i Hällefors är kritiken likartad den som är i Nora och de hamnar också långt ner på listan:

- I Hällefors har företagarna satt lite högre betyg än tidigare, men det hjälper inte. Det mesta ligger under betyget tre på en sexgradig skala. Ingen av faktorerna når upp till fyra. För ungefär fem år sedan gjordes aktiviteter i Hällefors som ledde till väldigt positiv utveckling som vi lyfte fram nationellt, men det jobbet stannade av och försvann på nåt sätt, förklarar Hulterström till tidningen. 

Fler nyheter från Företagarna