För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Stallyktan: "Konkurs är vad som står på menyn nu"

Publicerad 20 jan 2021
Från max åtta matgäster vid varje bord till max fyra. Från totalförbud av alkoholservering efter klockan 22.00 till förbud redan från klockan 20.00. Förbud som nästintill omöjliggör det för svenska restaurang- och pubägare att bedriva sina verksamheter.
Foto: Annika Öhman

Några av de hårt drabbade är Annika och Johan Öhman som bedriver den anrika puben Stallyktan inne i centrala Örebro. Dagen efter beskedet om nya restriktioner beslutade sig Annika för att byta taktik. Hon vände sig istället till sina följare på sociala medier. I ett svartvitt filmklipp vädjar hon med gråten i halsen om ett swishbidrag:
- Om ni tror av vi får statlig hjälp så vill jag bara säga att det finns inget sådant. Det här är min och Johans dröm och det betyder allt för oss. Snälla, hjälp oss, vädjar Annika i det känslosamma filmklippet. 

Tvingats släppa all personal

Paret Öhman känner sig ödmjuka och tacksamma för bidragen som videon genererade i men än är de långt ifrån lugna:
- Den försäljningen vi gör på en vecka nu gör vi på en dålig fredag. Vi är så glada för hjälpen men än så länge släcker det bara bränder, förklarar krögaren och fortsätter:
- Vi ligger efter med tre månadshyror, kan inte ta ut löner och har fått släppa all personal. 

Det som driver Annika och Johan framåt är att de under en period, trots de hårda restriktionerna lyckades öka sin försäljning något. De följde reglerna, ställde gång på gång om. Men efter de senaste restriktionerna föll allt:
- Vi kommer inte att klara det. Konkurs är vad som står på menyn just nu.

Särbehandlar andra branscher

Dagligen diskuterar de varför just restaurang- och krogbranschen har fått tagit en så stor smäll i jämförelse med andra branscher:
- Något måste ha blivit allvarligt fel. Hjälpen känns omöjlig att få och kräver tid och energi för att ens söka, berättar Annika. 

Måste vara okomplicerat

Öhmans sista vädjan till Regeringen är enkel:
- Det måste gå snabbt och vara okomplicerat. Hjälp oss med hyrorna och ta bort arbetsgivaravgifterna men framförallt ge oss ekonomiskt stöd. Vi vill också kunna sova gott om nätterna. 

Fler nyheter från Företagarna