För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Med hopp om framtiden

Publicerad 3 sep 2020
Tillsammans bjöd Företagarna och Svenskt Näringsliv in länets riksdagsledamöter till en träff i halvtid av mandatperioden för att prata om företagens förutsättningar för framtiden.

Trots stora utmaningar blev det en dag full av framtidstro.
– Det finns en otrolig framåtanda bland företagen och också politikerna och det är jätteviktigt för att komma igång igen, säger Patrik Sandstedt på Sandstedt EL i Jönköping.

307 poliser och 286 sjuksköterskor – så många skattefinansierade jobb bidrar de 16 företag som representerades under dagen, med varje år. Näringslivet genomgår just nu den största krisen på länge, och måste få förutsättningar för att arbeta sig ur krisen. Det var budskapet under dagen då företagare och politiker möttes till en träff i halvtid av mandatperioden.

– Vi måste skapa bättre kontaktvägar och en större närhet mellan företagarna – de som gör jobbet, och politiken – de som skapar förutsättningarna för företagarna att göra sitt jobb, säger Anna Gillek, regionchef för Svenskt Näringsliv i Jönköping.

Spelarenan för företagare sedan valet 2018 har varit minst sagt osäker, men samtalen under dagen var lösningsfokuserade och andades framtidstro.  

– Jag tar med mig viljan från både politiker och näringsliv att reda ut det här på bästa sätt inför framtiden, säger Jonas Hernborg på Elitfönster AB.

Omstart, förenkling och framtid
Under dagen samtalade företagare och politiker kring 3 frågor: vad krävs för en omstart; hur kan politiker förenkla för företagen och vilka förutsättningar finns och vilka behövs för ett starkt svenskt företagande i framtiden.

– Det har varit jätteintressanta diskussioner och det är lite skönt att känna att vi är flera företag som är i samma situation och vill driva liknande frågor. Jag tycker vi har gett ett tydligt budskap till politikerna om vad vi behöver framöver, säger AnnaKarin Zinnerfors, vd på Blue Wall Construction.

Positivt med permitteringsstöd
Företagen var överens om att omställnings- och permitteringsstödet som kom under våren har varit mycket positivt, och är nöjda över hur snabbt regeringen trots allt agerade i krisen. Nu efterfrågar de tydlighet från politikerna om vilka förutsättningar, lagar och regler som gäller framöver. Utan den tydligheten blir det svårt att planera, menade flera företagare. För att förenkla för företagen krävs också en långsiktighet i beslut, något som saknas idag. Det kommer också att krävas mer riktade åtgärder och stöd för att ge förutsättningar för företagen att ta sig ur krisen. Helena Bouveng (M) och Acko Ankarberg (KD) var nöjda med samtalen under dagen och håller med i mycket:

– Nu behöver vi branschspecifika stöd. Som förtroendevald måste jag också förstå verkligheten för företagare bättre, säger Acko Ankarberg (KD).

Offentlig sektor måste investera
Flera företagare påpekade vikten av att offentlig sektor investerar och inte lägger besparingar på allt för mycket, något både Johanna Haraldsson (S) och Emma Hult (MP) själva lyfte fram som en viktig faktor.

För att Sverige ska resa sig ur krisen krävs tätare samarbete mellan politik och näringsliv – politiker skapar förutsättningar för företagen att skapa jobb, och jobben drar in skatteintäkter. Mats Green (M) konstaterar:

– De lärdomar vi drar av den här krisen är att korttidspermittering som ger utrymme för kompetensutveckling kan skapa förutsättningar för framtiden. Det här kommer inte vara den sista pandemin eller samhällskrisen vi går igenom. Vi behöver skapa system som fungerar i kris.

Frida Boklund, regionchef för Företagarna i Jönköpings län, håller med om både utmaningarna och framtidsutsikterna:

– Vi gick in i 2020 med en lågkonjunktur, och med Corona har det gått utför sedan dess. En del företag går bra, för andra är det fortfarande mycket tufft. Samtalen vi har med företagare nu är framåtblickande, jämfört med de samtal vi hade med dem i april. Det finns hopp, men det är långt kvar.

 

 

Text: Magdalena Carlén

Fler nyheter från Företagarna