För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Innovationsdrivna entreprenörer korades till Årets Företagare i Hudiksvall

Publicerad 28 jun 2023
Årets Företagare i Hudiksvall 2023 är Sigurd Melin och Ann Blanche-Sahlqvist, NOAQ Flood Protection AB.

Det var under tisdagskvällens hyllningsceremoni på Parkhyddan som vinnaren av Årets Företagare avslöjades. Varje år delar Företagarna Hudiksvall ut det eftertraktade priset och i år var det flera drivna entreprenörer som gjorde upp i finalen. Bland de nominerade fanns Jeanette Melin, Forsa Handelsträdgård AB, Marcus Emretsson och Mattias Sedenberg, Delsbo Timmerhus och Hyvleri AB, Sigurd Melin och Ann Blanche-Sahlqvist på NOAQ Flood Protection samt Johanna Hildingsson på Forsa Gårdsmejeri AB. 

Trots tuff konkurrens så landade juryn i två innovativa vinnare, nämligen entreprenörsduon Sigurd Melin och Ann Blanche-Sahlqvist som tillsammans driver NOAQ Flood Protection AB. 

- Wow, det här var verkligen oväntat! Vi är så glada över att ha tilldelats detta pris, säger de nykorade vinnarna. 

Vinnarmotivering:
"Deras innovativa lösningar för att bekämpa översvämningar har gjort dem till en framstående aktör inom sin bransch och en förebild för andra företagare. Deras vision om att utveckla lättbegripliga, lättanvända och lätta lösningar för att göra det möjligt för alla att skydda sig vid översvämningar är både inspirerande och banbrytande. Sigurd & Ann har ett starkt hållbarhetsengagemang som konkretiseras genom uppsatta ”världsförbättrarmål" som är likställda med företagets andra mål, vilket visar de att de tar ansvar både globalt och lokalt. Deras vilja att fortsätta växa och utveckla nya produktidéer visar på ett långsiktigt engagemang".

Vad har ni för vision för NOAQ?

- NOAQ vill vara ett innovativt företag, som utvecklar nya lösningar på gamla problem, i första hand på världens översvämningsproblem. Men våra innovativa lösningar får inte vara översmarta, de ska vara lättbegripliga, lättanvända, och lätta. Vi vill göra det möjligt för alla som varit hjälplösa offer vid tidigare översvämningar att själva kunna skydda sig vid nästa översvämning. Genom att engagera fler personer i arbetet skapar vi ett mer översvämningståligt samhälle (samtidigt som vi ökar vår försäljning). Med NOAQs teknik kommer en familj att kunna skydda sitt eget hem, den ordinarie personalen, sin egen arbetsplats, och skolbarnen i sin egen skola. Det är därför vi brukar säga ”We are changing the game of flood-fighting” om NOAQ.
 

Hur tänker ni kring hållbarhet?

- Förutom ett lönsamhetsmål och ett tillväxtmål har vi även ett ”världsförbättrarmål”. Detta mål är likställt med de andra målen, och det gäller både i stort och i smått, både globalt och lokalt, både externt och internt. Det handlar inte bara om vad vi gör utåt, för omvärlden, det handlar också om vad vi gör internt, i företaget, för oss själva och för våra familjer. Vi är också en del av världen. Vi ska också må bra, och rent av förbättra oss själva. När det gäller hållbarhet vill vi fokusera på ordets ursprungliga betydelse. Vi vill bidra till att behålla en jord med oförstörd miljö och stabilt klimat. Därför försöker vi minimera våra koldioxidutsläpp, bland annat genom att resa kollektivt, och prioritera tåg framför flyg. Måste vi flyga klimatkompenserar vi genom att köpa utsläppsrätter. Även med våra produkter gör vi skillnad. Översvämningar är även miljökatastrofer, men med våra produkter kan skadorna begränsas.
 

Hur känner ni för framtiden?

- Vi hoppas kunna fortsätta växa i samma takt som vi gjort de senaste åren. Ju större vi blir desto mer kan vi bidra med när det gäller att skydda våra samhällen mot översvämningar. Vi har fler intressanta produktidéer som vi vill förverkliga. Och även om vi har hela världen som vårt arbetsfält så har vi för avsikt att stanna i Näsviken. Både för vår egen skull och för Näsvikens. Det är därför vi har valt att renovera den gamla ”Mässen” på Forsså bruks område till nytt huvudkontor, och utveckla företaget härifrån.

Om Årets Företagare

Utmärkelsen Årets Företagare har gamla anor. Redan för över 80 år sedan delades föregångare till dagens utmärkelse ut. Från mitten av 1980-talet har Årets Företagare korats lokalt och sedan 2007 väljs även en vinnare för hela landet.  

Årets Företagare delas ut till en företagare som utfört en prestation i sin kommun och som genom sitt sätt att vara fungerar som en förebild för andra företagare. Alla branscher kan premieras samt företagande inom olika tjänstesektorer.

Fler nyheter från Företagarna