Debatt: Uteserveringarnas betydelse kan inte överskattas

Vad är sommar för dig? Avslappning? En stunds frihet från jobblivets ekorrhjul? Ett glas på en uteservering med dina bästa vänner? Ironiskt nog är det få som vet hur mycket arbete som krävs av en krögare för att få fylla det där glaset, skriver Företagarnas regionchef Eva Cooper och Företagarnas expert på regelförenkling Erik Östman i en debattartikel på Gefle-Dagblad.
Uteserveringarna är viktiga för en attraktiv kommun
Uteserveringarnas betydelse för en kommuns attraktivitet både generellt och sommartid kan inte överskattas. Livsglädjen i att mötas under lättsamma former är en stark drivkraft för oss människor kring var vi väljer att bo och arbeta.
Regelkrångel får krögare att se rött
En krögare har många regler att följa vid alkoholservering som kravet på matservering, tider för servering, strikt avgränsad plats och så vidare. Till det kommer stående tillsyn med risk att bli av med hela serveringstillståndet. Allt detta har krögare lärt sig att leva med eller i alla fall tolerera. Men det finns en process som kan få även den lugnaste att se rött: Att söka nödvändiga tillstånd.