headphones newspaper video-player

Regionens råd kan bli dödsstöten för besöksnäringen

Turister som ska åka till fjällområdena uppmanas av Region Dalarna att handla med mat hemifrån. Ett råd som kan komma att få allvarliga konsekvenser för handeln.
Publicerad 11 dec 2020
Regionens råd kan vara dödsstöten för den lokala besöksnäringen

Region Dalarna har bland annat gått ut med rådet att handla med mat hemifrån till de turister som reser till fjällområdena. För handelsnäringen i till exempel Vansbro där man i mycket stor utsträckning är beroende av de genomresande kan det nya rådet få förödande effekter.

SVT Dalarna har talat med handlaren Stefan Jakobsson som driver en livsmedelsbutik i Vansbro. Han berättar att de ökar omsättningen med omkring 50 procent under vintersäsongen till följd av de genomresande.

Organisationen Företagarna ställer sig frågande till Region Dalarnas råd om att turisterna ska handla med sig mat och direkt åka till stugorna. På centralorten Vansbro existerar flera näringar tack vare de passerande. 

Restaurangägaren Naci Bekdemir intygar även han att jobb riskerar att gå förlorade. Verksamheten som redan drabbats hårt skulle sannolikt inte klara av ytterligare en smäll med besöksförluster till följd av det nya rådet.

Läs artikeln på SVT nyheter Dalarna

Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor