podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Shirin gör mattor till exklusiva konstverk 

Publicerad 8 mar 2023
Det hela började i föräldrarnas mattaffär i Lund. Resan har sedan likt sagan om Aladdin tagit henne genom stad och land flygandes på en magisk matta. Eller ja nästan i alla fall. 
På bilden sitter Sirin Ghoreishi på en av sina handtuftade mattor med motiv av Hilma af Klint. Foto: Mariam Huss

Shirin Ghoreishi har bott utomlands i många år, livet förde henne till Kina och Indien. Hon tog med sig sin barndom in i vuxenlivet och öppnade en mattbutik i Shanghai.

– Butiken blev ett community dit folk åkte, men vi sålde inte så många mattor, säger hon och skrattar varmt.

Under sina år utomlands kände hon en stark längtan till ett slags hem.

– På något vis blommade en kärlek till mattor upp och det blev som mitt hem inom mig, säger Shirin.

Med tiden ändrades livet och familjeförhållandena, efter 20 år flyttade Shirin tillbaka till Sverige. Hon beskriver flytten hem som svår i vissa avseenden – kultur och språk för att nämna två. En tid efter flytten till Sverige hittade hon långsamt tillbaka till mattorna.

Konst av konst

I dag gör Shirin konstverk, av andras konst. Tavlor förvandlas till mjuka handtuftade mattor. I sitt företag Hearthproject bearbetar hon andras konst till mattor, men hon ritar även egen konst. Med en kärlek till hantverk skapar Shirin matt-konst. 

– Det är ett känsligt område när man tar någon annans konst och gör om till ett annat konstverk. Det här en sorts kärleksförklaring till konst, säger hon.

Varje matta är unik, det görs max fem exemplar av varje sort och de tillverkas i Indien.

– Det är en enorm process att skapa en matta, jag älskar den processen. Det är okej att det tar lång tid, säger Shirin som berättar att hon har tio mattor på gång och att dessa förväntas ta ett år innan de är färdiga.

Shirin lyser upp när hon pratar om sina konstverk. Det går inte att ta miste om att hon har hittat sitt “hem”, det där hemmet som hon beskriver med värme och stolthet. 

– Ju fler mattor man ser desto mer lär man sig. Ta på dem, känn, så lär du dig mer. Mitt mål är att man kan använda mattorna som konst på väggarna, och inte bara på golvet, säger hon.

Fler nyheter från Företagarna