För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

103 unga idéer 2023 i Region Syd

Publicerad 26 maj 2023
Här är listan över alla bidrag från Blekinge och Skåne.

Blekinge

My Mellis Sverige AB, Karlskrona 

Emma Sturesson, 25, Anton Olsson, 24 

Genom blodsockersmarta mellanmål på arbetsplatsen vill entreprenörerna vara med och förebygga typ 2-diabetes och bidra till en bättre folkhälsa. De ser till att företag i alla storlekar kan satsa på ett förebyggande hälsoarbete i sin organisation. Har tidigare utsetts till Årets Unga Företagare 2021 i Karlskrona. 

Skåne

SO Medical eHealth AB/Second Opinion, Malmö 

Abdirahiim Abdi, 24 

Fotbollsspelaren och systemvetaren som blev entreprenör för att ge alla möjligheten till en second opinion inom sjukvården. Via en AI-baserad plattform får patienten en ny medicinsk bedömning från en oberoende läkare eller specialist för att identifiera diagnostiska fel och förhindra skadliga och onödiga behandlingar. Utsågs i fjol till vinnare av XO Foundations stipendium. Ingår i inkubatorerna Health Tech Nordic i Lund och Minc i Malmö. 

Mantis Photonics AB, Lund  

Denis Hellebuyck, 35, Diego Guénot, 35, Jan Alexander, 34 

Genom att skanna ögat, närmare bestämt näthinnan, kan tecken på Alzheimers sjukdom hittas 10–15 år innan de första symptomen märks. Bilderna visar nivåerna av ett protein som invaderar hjärnan, skapar kognitiva problem och på sikt kan leda till Alzheimer. Metoden öppnar upp för att undersöka betydligt fler människor än i dag. Företagets nya patenterade kamera är nyckeln, som framöver även kan bidra till tidig upptäckt och övervakning av fler sjukdomar. 

Nikolai Development AB/Nikdev, Malmö 

Maja Frankiewicz, 28 

Byggingenjör som blev programmerare och nu servar bygg och fastighetsbranschen med digitala lösningar och transparent hantering av data för alla parter i ett byggprojekt, för mer resurssnålt och effektivare resultat. På sikt är målet glasklart – att möjliggöra klimatpositiva byggen. 

Berry Lab AB, Lund 

Lovisa Heyman-Lindén, 35 

Molekylärbiolog från Lunds universitet som startade eget för att skapa produkter av nyttiga nordiska bär. Tar fram så kallad ”functional food” – mat med hälsoeffekter – baserat på sin forskning på bär, som ses som en underutnyttjad resurs på väg mot en bättre folkhälsa. 

Camigo AB, Malmö 

Karolina Eng, 35 

Utmanare till finska bolaget med det minnesvärda namnet Gubbe – hennes agetechtjänst matchar äldre med yngre för enklare sysslor eller lite sällskap. Grundaren har tidigare varit med och utvecklat barnpassnings- och läxhjälpsbolagen My Nanny och Allakando. 

Hemavi AB, Malmö 

Hazem Ashour, 30, Pascal Dettwiler, 30, Matthew Tsang, 27 

Livet är för kort för eländiga rumskamrater. Hemavi är en marknadsplats för delat boende där användare får en glimt av potentiella rumskamraters personlighet, intressen, värderingar och livsstil. En egenutvecklad algoritm matchar rumskamrater som sannolikt kommer överens. 

Pharmista Technologies AB, Lund 

Alice Mattsson, 27 

Graviditetstest som går att återanvända – det är egentligen en självklar uppgradering av en produkt som inte utvecklats så värst mycket under åren. Företaget ser till att det som redan borde ha funnits nu håller på att utvecklas. Ett hållbart graviditetstest med global potential. 

Angry Camel AB, Malmö 

Bakr Jahhan, 29 

Kikärtor är kökets guld – rika på mineraler och vitaminer och med en hög proteinhalt. Företagets metod för att ta fram så kallade isolater – ett slags proteinpulver – av kikärter gör att de kan ge olika producenter en hållbar ingrediens som förhöjer andra växtbaserade proteiner i smak och konsistens. Det kan exempelvis göra veganska ostar ännu krämigare, eller härma och ersätta ägg i vissa produkter – och ge oss ett bättre proteinpulver i sportflaskorna. Ingår i Krinovas inkubator. 

Glänta Group AB, Lund 

Gabriella Killeen, 30 

Utvecklar avancerade sexleksaker för kvinnor. Det nystartade pleasuretechbolaget lägger en grund för framtidens njutning för kvinnor baserad på avancerad teknologi och djup kunskap kring kvinnors hälsa, övergripande välmående och fysiologi. Lyfter därmed en lite undanskymd marknad och produkter till en öppen plats där njutning och jämställdhet är i fokus. 

Pampas Design, Malmö 

Linnéa Samia Khalil, 35 

Turnerande musiker som blev arbetslös under pandemin och startade ny business: att skapa kläder. Syr upp plagg på beställning i ateljén i Malmö. Hyr även ut plagg samtidigt som privatpersoner kan köpa och sälja begagnade plagg via företagets preloved-tjänst. 

Franka Drinks AB, Malmö 

Efe Akol, 35, Stephanie Wredenmark Godée, 34, Per Wredenmark Godée, 30 

Familjetrio som siktar internationellt med sina alkoholfria drycker baserade på svenska och nordiska råvaror. Med fokus på smakupplevelser och hållbarhet utvecklar de drycker som gör det lätt och naturligt att välja alkoholfritt. 

Systrarna Danielsson i Tommarp AB, Tommarp 

Marta Danielsson, 28, Ellen Danielsson, 28, Anna Danielsson, 25 

Systrarna driver en obemannad butik på Österlen med målet att serva de runt 300 bofasta i Östra Tommarp och byarna runt omkring. Kunden släpper in sig själv med hjälp av bank-id och skannar och betalar sedan varorna själv. 

Rebaba AB, Lund/Stockholm 

Paula Runsten, 24, Felix Kruse, 25 

Efter praktik på Tesla och Northvolt insåg de två blivande ingenjörerna hur få lösningar det finns för uppsamling, återanvändning och återvinning av batterier. Samtidigt beräknas batterimarknaden vara värd 250 miljarder euro per år i Europa från år 2025. Där föddes företagsidén. 

Fler nyheter från Företagarna