podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Läget är fortsatt kritiskt trots nytt förslag på elstöd till företagare

Publicerad 5 jan 2023
Året inleddes med ännu ett icke-besked om hur, eller när, företagare ska ta sig ur energikrisen. Det senaste förslaget har lämnat en del obesvarade frågor.
Magnus N:son Engelbäck säger att bristen på planerbarhet är ett stort bekymmer.

Svenska Kraftnät har lämnat in en ny ansökan till Energimarknadsinspektionen. Det är en justerad variant av det befintligt elstödet som skulle innebära att intäkterna från överbelastningen används för att finansiera företagare.

Hur stort stöd som ska betalas ut bestäms av förbrukningen under oktober 2021 till september 2022.  Elområde 1 och 2 omfattas inte av det nya förslaget. Ersättningen kommer uppgå till 0,50 kronor per kilowattimme i elområde 3 och 0,79 per kilowattimme i elområde 4. Maxtaket på utbetalningarna är drygt 22 miljoner kronor. 

Energimarknadsinspektionen ska nu gå igenom förslaget och fatta beslut därefter. Men när besked kan komma, eller när pengarna kan tänkas anlända, är det ingen som vet.

– Det är väldigt svårt att planera när vi inte vet när återbetalningen sker. Visst, man kan sitta och räkna på kronor och ören, men om vi fortfarande inte vet när det kommer så ger det oss ingen trygghet där vi står just nu, säger Magnus N:son Engelbäck, regionchef på Företagarna region syd till P4 Malmöhus.

Några förslag på vilken myndighet som ska betala ut dessa pengar finns inte med i förslaget.

Fler nyheter från Företagarna