För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Småföretag har svårt att hitta finansiering visar Företagarnas nya rapport

– Trots att vi har en extremt expansiv penningpolitik med minusränta så ser vi att mindre, växande företag fortfarande upplever det som väldigt svårt att få extern finansiering, säger Daniel Wiberg, chefekonom på Företagarna i en intervju i Di.

MIkael Damberg på Företagarnas seminariumFöretagarnas nya rapport med fokus på småföretags finansieringsmöjligheter släpptes i samband med ett seminarium arrangerat av Företagarna Stockholms län där också näringsminister Mikael Damberg deltog.

Rapporten visar bland annat att svenska småföretag till stor del är beroende av finansiering från sina ägare och dess närstående.

– Vi tycker att politiker och banker måste fokusera mer på de här problemen. Mycket av diskussionen handlar om hushållens skuldsättning, men utlåningen till företag måste fungera bra för att vi ska få tillväxt och jobbskapande genom växande företag”, säger Daniel Wiberg till Dagens industri (27/4)

Närings- och innovationsministern välkomnar i samma artikel rapporten, som han anser belysa ett prioriterat område. 

– Att läget ser ut som det gör för svenska företagare beror delvis på bankernas minskade förmåga och vilja att bevilja lån, inte minst till små företag i växande fas. Det beror också på det minskade utbudet av privat riskkapital i tidig fas, säger Mikael Damberg till Di.

Läs artikeln i Dagens industri här.

Läs Företagarnas finansieringsrapport "Finansiering för tillväxt och jobb 2016" här.

Taggar
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.