headphones newspaper video-player
Från vänster: Sara Mansouri och Lola Akinmade Åkerström. Foto: Anna Björkegren.

Livevideoshopping – detaljhandelns framtid?

Lola Akinmade Åkerström har tillsammans med Sara Mansouri grundat Local Purse som hjälper småföretagare inom turism att hitta nya inkomstkällor via livevideoshopping.
Publicerad 12 maj 2021

Vad gör Local Purse och hur föddes idén?

– Över 100 miljoner jobb har försvunnit i turistindustrin sedan pandemins start och ofattbara 1 biljon dollar (med andra ord 1 000 miljarder dollar). De som drabbats allra hårdast är småföretagare i form av lokala guider och hantverkare. Samtidigt som vi kommer runt det faktum att majoriteten av dem saknar egen e-handel, skapar vi en ny ryggrad för industrin genom att plocka in livevideoshopping.

Hur använder ni livevideoshopping?

– Makrotrenden förändrar snabbt våra onlineköp, det är detaljhandelns framtid. Genom att kombinera det med kulturella upplevelser kan vi stötta småföretagare utan att faktiska resor görs. Med hjälp av guider på plats möter du hantverkare exempelvis i Costa Rica, Marocko och Argentina via livevideo och kan förhandla och titta på varor precis som om du vore på plats. Vi har event men du kan också boka personliga sessioner.

Ni väljer ut varor med hjälp av en samarbetspartner?

– Ja, en av våra partners är Intrepid Travel som är proffs på etisk och hållbar turism, för att se till att vi jobbar med certifierade guider och hantverkare. Vi ser också till att logistiken finns på plats – säljarna måste kunna skeppa produkten.

Local Purse har varit igång sedan årsskiftet?

– Ja, vi hade vår mjuklansering i december. En hantverkare i Marrakesh sålde sju handgjorda mattor på en timme. Han hade inte sålt en enda matta sedan pandemins start. Nu utvecklar vi vårt bolag i premiäromgången av Unconventional Ventures accelerator.

Du, Lola har en bakgrund inom reseindustrin, som prisbelönt fotograf och skribent?

– Ja, jag har bland annat jobbat för National Geographic, BBC, CNN, Lonely Planet, The New York Times och The Guardian. Egentligen skulle jag bli geolog eller geografilärare men jag blev programmerare och systemarkitekt. Jag lämnade det 2009 för att frilansa som resefotograf och skribent via mitt företag Geotraveler Media.

Hur tror ni resandet påverkas på längre sikt av pandemin?

– Överlag reser vi nog mer ansvarsfullt framöver. Förhoppningsvis kan vi bygga upp ett mer hållbart sätt att se världen. Nu har vi chansen.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Gå med idag!

Här listar vi 49 anledningar till varför du ska gå med i Företagarna.

Nätverk

Som medlem i Företagarna har du tillgång till Sveriges största nätverk för företagare.