podcast news play företagaren I media förmån faq

6 konkreta tips: Så kan du tänka kring regeringens krispaket

Jan-Erik W. Persson är skatteexpert på Visma Spcs. Här delar han med sig av sina tips om hur du som företagare bör tänka kring regeringens krispaket.

Sedan cirka ett år tillbaka har Företagarna och Visma Spcs ett pågående samarbete. Utöver förmånliga priser på produkter och tjänster, erbjuder Visma sin specialistkompetens då det kommer till bland annat bokföring.

Jan-Erik W. Persson är skatteexpert på Visma Spcs. Han har i många år skrivit deklarations- och skattetips för småföretagare. För tillfället är det många frågor som cirkulerar gällande småföretagare och covid-19, bland annat hur man som företagare bör tänka kring regeringens krispaket.

Här ger han sin syn på hur du ska tänka i dessa tider.

1. Utnyttja stödet till korttidsarbete

– Viktigast för dig med eget aktiebolag som tappar i omsättning är i det här läget är att försöka utnyttja det statliga stödet för korttidsarbete, som administreras av den statliga myndigheten Tillväxtverket. Ditt företag kan få upp till ca 26 000 i månaden i stöd för utbetalningar av lön. Så högt blir det om månadslönen före stödperioden är minst 44 000 och arbetstiden under stödperioden minskas med minst 60 procent.

Under månaderna maj, juni och juli får arbetstiden enligt nya besked från regeringen minskas med 80 procent och då blir stödet maximalt cirka 34 700 kr i månaden.

2. Få maxbelopp

– Vänta med att ansöka om stöd hos Tillväxtverket om dina utbetalningar av löner under 2020 hittills inte varit månatliga, vilket är rätt vanligt bland framför allt företag där alla anställda även är ägare. Den som från lönemånaden mars övergår till att redovisa en månadslön till Skatteverket varje månad, ska då vänta till juni med att söka stöd för korttidsarbete för att vara säker på att stödet inte beräknas på en lägre lön än den som redovisats till Skatteverket för mars månad.

3. Lämna ny preliminärdeklaration

– Lämna snarast en ny preliminärdeklaration till Skatteverket om du räknar med att företagets resultat för 2020 blir lägre än tidigare år och du inte redan lämnat en ny sådan deklaration för 2020. Då sänks normalt den skatt som ska betalas preliminärt och företaget kan rentav få en del av redan inbetalda preliminärskatten åter.

4. Ansök om maximalt anstånd

 – Ansök om maximalt skatteanstånd hos Skatteverket. Räntesatsen har nu sänkts till 3,14 procent istället för som innan 6,6 procent. Jag håller inte för otroligt att du som ansökt om anstånd i slutänden slipper betala in det du fått anstånd med.

5. Var försiktig med nya lån

– Var försiktig med att skjuta upp företagets betalningssvårigheter med lån. Det finns risk för personligt betalningsansvar hos ägarna för sådana lån – iallafall som dagens regler ser ut. 

6. Gå med i a-kassan

– Överväg att snarast gå med i en a-kassa, om du idag inte redan är medlem. Välj exempelvis Småföretagarnas a-kassa som är obunden och där medlemsavgiften är lite drygt 100 kr per månad. Medlemskapet kan ge ersättning redan inom några månader om du då blivit helt arbetslös.

Läs mer om Företagarna och Vismas samarbete och förmånliga erbjudanden

Taggar
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Gå med idag!

Här listar vi 49 anledningar till varför du ska gå med i Företagarna.

Valet 2022

Allt för dig som är småföretagare och ska rösta i riksdagsvalet 2022.