Givande frukostseminarium i Borås kring it-brott mot företagare

Brott mot företagare blir tyvärr allt vanligare och ett sätt att kunna undvika fallgroparna är att få bättre kunskap om metoderna som bedragare använder. Johan Swahn och Patrik Friberg från Nordlo som jobbar med it-säkerhet till vardags gav sina svar till företagares Dos & Don’ts för att förebygga och stärka deras IT-säkerhet.
Det är en alarmerande ökning av bedrägerier och kapade lösenord mot svenska företagare. Andelen företagare som blivit utsatta för IT-relaterad brottslighet har ökat från 12 till 16 procent men döljer troligtvis ett stort mörkertal. En vanlig form av cyberbrottslighet är spammejl med virus eller annan skadlig programvara som ofta fångas upp av företagets antivirusprogram. Många företagare upplever dessa bluffmejl och phising-försök som en så vanligt förekommande del av vardagen att de inte associeras med kriminalitet.
Det är troligtvis först när företagaren blir utsatt för allvarlig form av IT-brottslighet, i form av bolagskapning, ID-kapning och ransomware, som det blir tydligt att det rör sig om brottslighet.
Vad tar du med dig från seminariet?
Andreas Åkervall är vd på it-bolaget Helkom och verkar i Företagarnas styrelse. Han konstaterar att oron för it-brott ökar eftersom vi blir mer beroende av våra it-miljöer. bästa sättet att minska risken för att utsättas är att öka medvetenheten hos de anställda. Det handlar ofta om den mänskliga faktorn. Vi måste prata om detta. Är det något som verkar konstigt, så är det troligtvis det, säger Andreas Åkervall.
Vanligaste brottstyper
I figuren nedan visas vilka typer av brott som varit mest förekommande jämfört med undersökningen 2019 ifrån Företagarna.
Läs mer om Företagarnas rapport kring brott mot företagare