Åstorp 150528
Det är inte lätt att vara två herrars tjänare. Samtidigt som de flesta ömmar för och i görligaste mån försöker handla lokalt och gynna de lokala aktörerna, lockar alltid närmaste köpcentrum med sitt breda utbud. Det blir oftast både billigare och mer tidsbesparande med alla tjänster, konfektion och prylar under ett tak.
De stora köpcentren blir vinnare i konkurrensen, vare sig vi vill eller inte, För många är de t.o.m. ett andra hem. Visserligen är det en naturlig utveckling men bidrar till att kommersen långsamt men säkert mer eller mindre självdör på de mindre orterna.
Åstorp är ett sådant exempel, där lokalhandeln påtagligt minskat p.g.a. konkurrensen från Hyllinge Storcentrum, trots frenetiska, lovvärda insatser att hålla lokalhandeln levande.
Martin Klinteberg, centrumchef på Familia, besökte Företagarna Åstorp på vårsäsongens sista lunchmöte på Tingvalla.
– Vi fick ju nya ägare förra sommaren – Norges största aktör i branschen – Olav Thon Gruppen som fortsätter att bygga upp sitt bestånd för att bli störst även här. Idag äger och förvaltar de tio köpcentra, bl.a. tre gränscentra och fem f.d. Steen&Strömföretag, där Familia ingick tidigare. Att OTG är en stiftelse gör verksamheten tryggare, då hela vinsten går till återinvesteringar. Det gör det lättare att förändra och utveckla, berättade Klinteberg som har 2 miljoner besökare årligen på Familia och en omsättning på 306 miljoner.
74 procent av besökarna är över 35 år. Åtta procent av dessa kommer från Åstorp, merparten från närliggande Helsingborgsområden. De yngre dras till Väla i stället.
– De flesta av våra besökare är över femtio år. Vårt läge i nordväst, handelsplatsens storlek där vi gemensamt med bl.a. Maxi, City Gross, Jula och Bauhaus hjälps åt och drar folk hit är förträffligt. Samarbetet mellan oss på handelsplatsen är något vi arbetar på att utveckla bättre. Vi har ca 80 procent starka varumärken i våra ca fyrtio butiker, en siffra som vi försöker öka. Vi strävar att utnyttja det mer intima format vi har här om man jämför med Väla. Bl.a. infört fler mysiga sittplatser och planerar även en fler mer avskilda enheter. Det skall gå snabbt, lätt och effektivt att handla här utan onödigt spring. Samtidigt arbetar vi med att öka trivselfaktorn. Vi vill att folk skall kunna känna sig hemma här, komma som de är och trivas på sin Familiarunda på 800 steg...
Åhörarna drog glatt sitt strå till stacken med förslag på förbättringar. Allra helst välkomnades en ny mer avskild cafeteria, vilket Martin Klineberg mer än gärna höll med om. Som det är nu fikar merparten på den mycket billiga kafeterian på City Gross. Alla verksamheter har sina hotade konkurrenter. Familia tycks ha vissa alltför nära.
Miljöbron
På onsdagslunchen mötte vi även verksamhetsledare Helena Ensegård som berättade om hur Miljöbron Skåne fungerar. Det byggs många sorters broar i år. I detta fall är det en bro mellan studenter och näringsliv med fokus på miljö och hållbar utveckling.
Här förmedlas konkreta, tidsbestämda projekt till studenter som sedan utför dem på företag, kommuner och organisationer. Det är ett win-winkoncept, där företagaren får kostnadsfri hjälp och studenterna arbetslivserfarenhet och kontakter. Miljöbron är en ideell organisation som startades i Göteborg 1997.
– Vi har en pool på 42 000 studenter i Lund som vi förmedlar till företag som jobbar i projekt för en hållbar miljöutveckling. Det är olika former av projekt. Det kan gälla uppdrag på ett par dagar, kursprojekt av varierande omfattning, examensarbeten, kandidat eller master. Vi har utfört vitt skilda projekt om bl.a. gifter i leksaker, miljöutredningar inom charkindustri, projekt för hållbar uppvärmning av kyrkor och småskalig distribution av livsmedel. Den som har en konkreta genomtänkta miljöförslag kan vända sig till oss. Vi kopplar samman med rätt kompetens, ser till att projektet genomförs, redovisar och gör utvärdering, berättade Helena Ensegård som ser fram emot nya spännande utmaningar som kopplerska mellan näringsliv och aktiva, kunniga och jobbsugna studenter.
Text: Ann Christine Montelius
Foto: Tomas Montelius