headphones newspaper video-player

Elbilarna är här. Är du laddad?

Teknikskiftet inom bilbranschen accelererar. Vi går raskt från pumpar och cylindrar till kontakter och batterier. Här reder vi ut vad det betyder för dig som företagare.
Publicerad 18 feb 2020

Det är inte så många år sedan elbilar var sällsynta på vägarna. I dag höjer ingen på ögonbrynen åt dem. Drygt elva procent av bilarna som nyregistrerades i fjol är laddbara. Bil Sweden uppskattar att den andelen kommer att stiga till 30 procent i år och 40 procent 2021.

Teknikskiftet är här

Nyligen hölls det stora eventet eCar Expo i Stockholm där alla i branschen samlas för att få en samlad bild av det senaste. Två initierade deltagare är BMW:s företagsförsäljningschef Marcus Rosenborg och OKQ8:s Fuel Manager Erik Moglia. Båda två kommer att vara med på Företagarna Business Forum i Stockholm 8 maj för att dela med sig av sin kunskap om elbilar, laddboxar och laddkort.

− Det är tydligt att intresset för att kunna ladda bilen på företaget och hemma är stort. Det är inget som ligger i framtiden, det är nu det händer, säger Erik Moglia.

− Om man använder totalkostnadsmodellen så som företag gör när de räknar på bilar så ligger man ungefär på par nu om man ställer en laddbar bil mot en som drivs av en förbränningsmotor, säger Marcus Rosenborg.

Plug-in-boom

Marcus Rosenborg.jpg

Det är plug-inhybriderna som är populärast och nya modeller rullas ut hela tiden.

− Än så länge är el som enda drivlina mest en storstadsprodukt. I storstaden finns pengar att köpa de  dyrare bilarna, det finns ladd-infrastruktur och man åker kortare sträckor. Men sett till hela landet är det plug in-bilarna som driver på elektrifieringen. Vi på BMW kommer till exempel att lansera 25 eldrivna modeller under de närmaste tre åren. Tio av dem är rena elbilar, säger Marcus Rosenborg.

Infrastruktur

Den som är van att köra bil med förbränningsmotor behöver tänka om när det är batterier som ska fyllas snarare än en bränsletank.Erik Moglia.jpg

− Det gäller att binda samman laddning i hemmet med laddning på jobbet och på stan. Som företagare är det ju inte optimalt att säkra upp fastighetens elnät för att alla ska kunna komma till jobbet på morgonen och sätta bilarna på laddning samtidigt. Kanske är det så smartare att anställda laddar bilarna hemma under natten, säger Erik Moglia.

Företagarna Business Forum

När Marcus Rosenborg och Erik Moglia deltar i Företagarna Business Forum kommer de att prata om hur man kan göra för att kartlägga vilket elbehov som finns för att företaget ska kunna växla över till el, vilken utrustning som behövs och var den ska vara placerad, vilka prestanda bilarna har och frågor om skatter.

 

Fler nyheter från Företagarna

Locket på om Las

Trots regeringens löfte om att utredningarna om ny arbetsmarknadspolitik skulle föra dialog har kontakten varit i det närmaste obefintlig.

Småföretagen ser ljusning

Antalet arbetstillfällen i de svenska småföretagen har minskat kraftigt under det senaste året, men nu ser de ljust på framtiden igen, visar en ny rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor