För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Financial Fraud Forum 18 september

Publicerad 27 aug 2018
Den 18 september har Credma, The School of Credit Management bjudit in Bolagsverket, Polisen, åklagare, utredningsledare samt svenska och internationella experter till en antibedrägerikonferens för att gemensamt belysa problemen med bedrägerier men också för att komma med förslag på lösningar!
Financial Fraud Forum - med rabatt för dig som är medlem i Företagarna

Vad är priset för ekonomisk brottslighet? 

Bedrägerier och annan ekonomisk brottslighet är den nya tidens kofot. Allt fler kriminella har flyttat över sin verksamhet till nätet och brottsligheten omsätter miljarder kronor varje år.

Några startar bolag med enda syfte att använda dem som brottsverktyg, andra förfalskar årsredovisningarna på ett raffinerat sätt. Några är experter på att skapa falska identiteter och många är specialiserade på vd-bedrägerier. Upptäcktsrisken är låg.

Stort mörkertal kring kreditbedrägerier

Vad kostar det här näringslivet, varumärkena och samhället i stort?

Anders Björkenheim som är specialist på kreditbedrägerier riktade mot företag kommer tala mycket om nya sätt som bedragarna använder sig av och kanske viktigast av allt, hur du som företagare gör för att avslöja ett brottsligt företag innan du står där med obetalda fakturor.

– Det är skrämmande enkelt att lura en del företag som förlitar sig sig blint på automatiserade kreditbeslut. Lyfter man blicken och faktisk skrapar på ytan är årsredovisningen förfalskad, hemsidan nyregistrerad och styrelsen består av fiktiva identiteter, säger han. 

Enligt Anders Björkenheim saknas forskning om hur mycket denna bolagiserade kriminalitet kommer över.

– Jag ser personligen varje år hur miljardbelopp flyter ur svenska företag rakt ner i fickorna på grovt organiserad brottslighet, där jag som aktieägare kan ha starka åsikter kring hur en del börsnoterade väljer att agera, eller rättare sagt inte agera" i många fall fall har de inte ens någon aning om att de blivit lurade, säger han.

Är ditt företag i riskzonen?

Vilka företag som riskerar att bli utsatta? Ja alla företag som erbjuder kunder att handla på faktura ligger i riskzonen, generellt har man sämre koll på de stora företagen men förlusten kan bli desto mer förödande för de små näringsidkarna.

Man måste även vara väldigt noga med vem man säljer sitt bolag till. Ett bolag med god kredithistorik är värt många miljoner för rätt köpare. Det florerar många falska likvidationsbolag som för bara några tusenlappar erbjuder sig att likvidera ditt bolag. Istället säljes bolaget på dubiösa sidor till kriminella. Säljaren tror man är av med potentiella problemet samma sekund som styrelseändringen gått igenom men bedragarna använder den förra styrelsens namn, leverantörer mm.

-Du riskerar definitivt att bli nersmutsad av nästföljande styrelses agerande, kommande kreditgivare som är om och kring sig kollar givetvis hur det har gått för dina förra företag.

Förutom Anders Björkenheim, expert på bedrägeriprevention, medverkar Bolagsverkets generaldirektör Annika Stenberg, Brås generaldirektör Erik Wennerström och chefsåklagare Stefan Lundberg från Ekobrottsmyndigheten. Bland föreläsarna finns också:

Jan Olsson från Polisens Nationella Bedrägericenter
Peter Forsman, expert på nätbedrägerier
Marc Button, professor och forskar bland annat kring bedrägerier och korruption
Stefan Larsson, utredningsledare från Malmöpolisen
Ludvig Isacsson, Förenade Bolag
Henrik Belfrage, professor och författare till boken ”Psykopati”

Praktiskt och anmälan 

Financial Fraud Forum 2018 är en heldagskonferens 18 september i Stockholm för dig som är ekonomichef, kreditchef, vd, controller eller säkerhetsansvarig eller jobbar inom bank och finans. Några av landets främsta experter belyser problemen med bedrägerier och annan ekonomisk brottslighet men ger också förslag på lösningar och inspirerar.

Anmäl dig till Financial Fraud Forum 2018 här .

Som medlem i Företagarna har du 20 % rabatt på konferenspriset

– Det här är en väldigt angeläget fråga för många företagare. I våra undersökningar ser vi att var femte företag har utsatts för någon form av IT-relaterad brottslighet under de senaste två åren. Sannolikt är andelen även något högre än så, då denna form av brott inte alltid blir upptäckt. Detta är naturlig utveckling i en tid av digitalisering och det är därför extra viktigt att företagare blir mer medvetna om risker och hur de kan skydda sig mot bedrägerier och andra typer av IT-relaterad brottslighet, säger Philip Thunborg, Företagarnas expert inom brott- och trygghetsfrågor.

Fler nyheter från Företagarna