Erik Östman Varje företagarresa börjar med ett lokalt steg
Småföretag är den största skatteintäktskällan i två av tre kommuner. Ändå möter företagare hinder redan i startskedet. Vill vi att fler företag ska våga satsa och växa, måste kommuner axla sitt ansvar som företagarvänner, skriver Erik Östman.
Förra veckan åkte jag och några kollegor till Norrköping för att besöka Sverigedemokraternas årliga konferens som går under namnet kommun- och regiondagarna. Det är ett passande namn med tanke på var både problemet och lösningen för många företagare finns.
Lokala företagsklimatet är viktigt
I samhällsdebatten är det betydligt sexigare att prata om nationella frågor, EU, Asien och (inte minst) USA, men det gör tyvärr att det lokala perspektivet blir lidande. För företagen som skapar grunden för vår välfärd och vårt välstånd är det i den första kontakten med kommunen som det ofta avgörs om en idé blir verklighet eller dör en stilla byråkratidöd. I två av tre kommuner är småföretagen den största skatteintäktskällan. Kommunernas arbete med sitt företagsklimat borde därför engagera många, många fler.
I Sverige är det lokala självbestämmandet stort – på gott och ont. Kommuner och regioner har mycket makt och de är inte rädda för att använda den. Resultatet syns exempelvis i vår undersökning om matkravet där det skiljer sig åt markant mellan hur många maträtter olika kommuner kräver av krögare för att bevilja alkoholtillstånd. Vissa kräver tre maträtter. Andra 13. Många säger att ”det går inte att veta på förhand”. Hur ska då företagen veta det?
Om bara viljan finns
Otydliga regler, långa handläggningstider, orättvisa upphandlingsramar, aktivistiska handläggare och brist på service är exempel på lokala trösklar som tidigt stoppar företag från att ta sig vidare och sedan växa.
Det går uppenbarligen att lösa om viljan finns. Förra veckan deltog jag i ett riksdagsseminarium där riksdagsledamoten och före detta kommunalrådet Oliver Rosengren (M) visade hur föredömligt en kommun kan jobba. I hans gamla kommun Växjö fanns ett uttalat mål om att jobba så hårt man kan för att dela ut tillstånd och förenkla för företag. Att dra in tillstånd ska vara en sista utväg, inte något som sker via autopilot. Resultatet blev ett enormt positivt företagsklimat.
Det är handling som räknas
Tyvärr tas småföretagen allt för ofta för givna. Många kommuner, även sådana som styrs av partier profilerade i företagarfrågor, ifrågasätter inte invanda arbetssätt. Allt för ofta ges inte kommunens näringslivsavdelning mandat till att driva förändring. I stället blir den låst till att hålla företagarträffar och event som, även om de är viktiga, inte leder till någon faktisk förändring av hur kommunen arbetar med exempelvis serveringstillstånd eller bygglov – sådant som gör avtryck på riktigt i ett småföretags vardag.
Det är lätt att prata om företagens viktiga roll, men det är handling som räknas i företagarvärlden. Om Sverige ska återfå sin ekonomiska styrka behövs fler företag som vågar satsa och växa. Vi uppmanar Sveriges kommuner och regioner: Axla er roll som företagarvänner. Då kommer jobben och välfärden på köpet.