För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nya bluffakturor i omlopp

Publicerad 16 feb 2023
Se upp för lömska erbjudanden utformade som om de vore fakturor.

Var tredje företagare som i fjol svarade på en undersökning om brottsutsatthet uppgav att de någon gång under det senaste året mottagit en bluffaktura. Antingen i pappersformat eller som en pdf-fil i ett mejl.

− Jag har pratat med företagare som svalt bluffakturor med hull och hår, säger Marielle Jenslöv som är redovisningskonsult i det egna företaget Jenslöv konsult AB i Mölndal.

En vanlig typ av bluffaktura är ett erbjudande från ett oseriöst företag, förvillande likt en faktura. Just nu är sådana i omlopp från företaget Web hosting solutions 24, upptagen på Varningslistan från Svensk Handel.

− Det har kommit bluffakturor från Web hosting solutions 24 till flera av mina kunder på sistone, säger Marielle Jenslöv.

Erbjudandet om en webbhostingtjänst är utformat som en faktura med en uppmaning att betala 4 875 kronor. Bara om man läser mycket noga går det att upptäcka orden ”om ni önskar utnyttja tjänsten” i det finstilta.

Läs guiden Har du fått en bluffaktura? Gör så här!

För en stressad småföretagare som gör all administration själv kan det vara lätt att bli blåst. Om metoden inte fungerade skulle bedragarna knappast ödsla resurser på att göra postala utskick.

− Det är lätt att säga men det är viktigt att ha rutiner för betalningar och att alltid läsa varje faktura mycket noga, säger Marielle Jenslöv.

Pontus Lindström är Företagarnas expert på brott mot företag. Han noterar att bluffakturor är vanliga.

− Även om bluffakturor tyvärr är en del av vardagen för många företagare så handlar det om brottslighet. Bluffakturor ska bestridas och polisanmälas. Polisen måste ta dessa brott på stort allvar, säger han.

 

 

Fler nyheter från Företagarna