Övertro på regionala skyddsombud

Regeringen föreslog i våras att arbetsmiljölagen skulle ändras så att regionala skyddsombud får utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektivavtal. Inför torsdagens möte i riksdagens arbetsmarknadsutskott stod det klart att regeringens förslag faller på grund av att det saknas stöd i riksdagen.
− Vi har länge verkat för att regeringen ska kasta det här förslaget i papperskorgen. Det är glädjande och en seger för vårt påverkansarbete, säger Företagarnas arbetsmiljöexpert Lise-Lotte Argulander.
Ett dåligt förslag
Enligt dagens lagstiftning krävs facklig anslutning på en arbetsplats för att de regionala skyddsombuden ska få tillträde, men förra arbetsmarknadsministern Ylva Johansson ville utöka den befogenheten till samtliga företag som har kollektivavtal, alltså även där samtliga medarbetare valt att ställa sig utanför facket. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark har ärvt frågan och gjort den till sin. Regeringen lade ett förslag på riksdagens bord i februari.
Företagarna har varit kritiska till regeringens förslag. Dels för att arbetsmiljöarbetet bedrivs bäst och mest effektivt i en lokal organisation på arbetsplatsen där de som arbetar med frågorna känner arbetsplatsen, verksamheten och alla inblandade. Dels för att många företagare vittnar om att de regionala skyddsombuden ofta blandar ihop sina roller och bedriver fackligt arbete på de företag de besöker.
− Den fackliga anslutningsgraden minskar. Då är det bakvänt att utöka ett system där utomstående fackliga ombud ges större inflytande, i stället för att utveckla arbetet med att få fler lokala verksamhetsförankrade lokala skyddsombud, säger Lise-Lotte Argulander.
Ombuden sitter på dubbla stolar
De regionala skyddsombuden utses av facken och har ett fackligt uppdrag att aktivera det lokala arbetsmiljöarbetet på framför allt mindre arbetsplatser. För att lyckas med det krävs tillit mellan de inblandade parterna. Då duger det inte att det kommer en person som vill kontrollera och ”sätta dit” företagen och dessutom försöker värva medlemmar till facket.
Företagarna vill att dagens regionala skyddsombudsystem ersätts med ett system med oberoende arbetsmiljörådgivare vars främsta uppgift blir att hjälpa och stötta de mindre företagen i det viktiga arbetsmiljöarbetet.
Arbetsmarknadsministern bör behärska sig
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark skräder inte orden efter nederlaget i riksdagen. ”Jag tycker att det är förjävligt!”, skriver hon på Facebook och fortsätter med att konstatera att skyddsombudens arbete räddar liv.
− Tonläget är väldigt uppskruvat. Att påstå att de som är emot förslaget från regeringen inte tar arbetsmiljöarbetet på allvar är magstarkt. Ett utomstående ombud som varken har djupare kännedom om arbetsplatsen eller dess verksamhet, som inte känner arbetstagarna eller arbetsgivaren, sitter sällan på lösningen. Det är hög tid att göra en översyn av hela systemet för att göra våra arbetsplatser säkrare, säger Lise-Lotte Argulander.