För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hyllad uppförandekod om betaltider

Publicerad 14 nov 2018
Mikael Damberg lovar Företagarnas medlemmar fortsatt stöd gällande betaltider.
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg, generalsekreterare i Föreningen för effektiva affärstransaktioner Anna Winblad von Walter samt Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

På tisdagen presenterade Föreningen för effektiva affärstransaktioner för första gången de 34 storbolag som hittills anslutit sig till näringslivets uppförandekod. Det skedde under ett seminarium i World Trade Center i Stockholm. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) var hedersgäst.

Föreningen för effektiva affärstransaktioner har startats av bland andra Företagarna, med målet att korta betaltiderna inom näringslivet. Forskning visar att kortare betaltider främjar både tillväxt, jobbskapande och konkurrenskraft genom att företag, i regel leverantörer, får en bättre likviditet i företaget.

Storbolagen lyssnar

Initiativet hyllades på plats av Mikael Damberg som menade att föreningen, trots att den är ganska ny, har kommit väldigt långt i arbetet med att ansluta företag till koden:

– Jag vill tacka de organisationer som står bakom föreningen, utan er hade det inte blivit gjort. Ni har jobbat med frågan under en längre tid men har också lyckats samarbeta med varandra och dessutom skapat respekt hos storbolagen för det här sättet att jobba, och fått med dem på en resa nu.  Man kanske kan se det här som ett samarbete som kan sträcka sig längre och bli bredare än bara betaltider, i framtiden. Jag tror att det är ett otroligt viktigt jobb ni har gjort så här långt.

Sverige har tvärtemot många av de andra europeiska länderna under en längre tid gått åt fel håll, med betaltider som blivit allt längre. Vilket i praktiken innebär att små företag tvingas agera bank åt de stora företagen. 

– Den kartläggning vi gjorde på näringsdepartementet visar ju att betaltiderna blev längre i Sverige medan de kortades i många europeiska länder. Nu hoppas jag att det här faktiskt kommer att leda till en ny kultur och kortare betaltider, sade Mikael Damberg.

Lagstiftning om inte betaltiderna kortas

Men han varnade samtidigt för att det inte är uteslutet att det blir en lagstiftning på området om en framtida regering ser att betaltiderna fortfarande är för långa.

– Det finns en stor förväntan på att det här systemet ska fungera och att det ska leda till förändring för små och medelstora företag. Just nu pratar vi inte lagstiftning i den här frågan, men om ingenting händer eller det finns stora sektorer som väljer att helt strunta i den här diskussionen, då blir det en politisk diskussion igen. Det här är en så stor och viktig del av svensk ekonomi så vi tänker inte låta det hända att Sverige blir undantaget som inte sköter den här frågan, sade Mikael Damberg.

Sverige kan bli ett föredöme

Gällande framtiden för kortare betaltider så hoppas Mikael Damberg på att diskussionen nu blir starkare regionalt och lokalt:

– Fokus nu är att få ut den här diskussionen till små och medelstora företag; att de också vågar säga till sina stora företag att ”nu finns det en kod, är det inte dags att vi har den här relationen?”. Få ut den här diskussionen i hela landet så att det inte bara blir en nationell angelägenhet utan också en regional fråga. Om vi blir duktiga på hållbara affärsrelationer så tror jag att Sverige skulle kunna bli ett europeiskt föredöme, och samtidigt gynna tillväxt och jobbskapande. Om små och medelstora företag – som är de stora jobbskaparna i svensk ekonomi – har en för dålig likviditet eller en för stor osäkerhet om sin ekonomiska situation så är det första som stryps investeringar och det påverkar sysselsättningen. Så det här är en tillväxt- och jobbfråga av stora mått, sade Mikael Damberg.

Både stora och små företag kan ansluta sig till koden genom webbsidan betaltider.se.

Fler nyheter från Företagarna