För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fåmansbolag-dom klargör utomståenderegeln

Publicerad 2 aug 2018
Högsta Förvaltningsdomstolen har fastställt förhandsbeskedet från Skatterättsnämnden om att en utomstående som under flera år fått mer än trettio procent av utdelningen i ett fåmansbolag inte är tillräckligt för att aktiva ägare i bolaget ska få använda utomståenderegeln och på så sätt beskattas för all utdelning som inkomst av kapital.
Företagarnas chefsjurist Karin Berggren. Foto: Peter Nerström

Utomståenderegeln är en del av det komplicerade regelverk som styr beskattningen av ägare till fåmansbolag. De kallas ibland för 3:12-reglerna, efter det moment i den gamla inkomstskattelagen där de först sattes på pränt. I dag finns reglerna i Inkomstskattelagens kapitel 56 och 57.

Ägare till fåmansföretag omgärdas av särskilda regler dels för att ge ekonomiska incitament till företagare genom lägre skatt, dels motverka att inkomster som hade beskattats högt om de hade varit lön tas ut som lägre beskattad utdelning. Utdelningar upp till årets gränsbelopp beskattas hos ägaren med 20 procent i skatt och utdelning därutöver som inkomst av tjänst, vilket kan ge en marginalskatt på 58 procent.

Utomståenderegeln som nu prövats upp till högsta instans innebär att även delägare som är verksamma i betydande omfattning i fåmansbolag i vissa fall ska betala skatt enligt de vanliga reglerna för onoterade aktier, i stället för att tillämpa det skattemässiga regelverket för fåmansbolag.

– Domen i Högsta Förvaltningsdomstolen slår fast att det inte räcker att utomstående fått mer än 30 procent av utdelningen under ett antal år. Det krävs dessutom att den utomståendes ägande är 30 procent eller mer för att utomståenderegeln ska kunna tillämpas. I det aktuella fallet ägde den utomstående runt 10 procent av bolaget genom preferensaktier men fick cirka 30 procent i utdelning, säger Karin Berggren, Företagarnas chefsjurist.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna