För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Vem ska ta över? Färsk rapport om ägarskifte från Företagarna i veckan

Publicerad 20 nov 2017
Utmaningarna och möjligheterna för fungerande ägarskiften påverkar tusentals företag, hundratusentals medarbetare, och ekonomin över hela Sverige. Senast Företagarna undersökte hur företagsledare såg på frågan om ett eventuellt ägarskifte uppgav en av tre att nedläggning var sannolikt. Nu på onsdag sätter Företagarna åter strålkastarljuset på frågan i en färsk rapport.

Sedan 1990 har fyra av fem jobb i Sverige skapats i småföretag, det vill säga företag med färre än 50 anställda, och idag sysselsätter de nära två miljoner medarbetare över hela Sverige. I undersökningen Välfärdsskaparna tidigare i år kollade Företagarna på vilka sektorer de kommunala skatteintäkterna huvudsakligen kommer ifrån. Det visade sig bland annat att småföretagen står för den största andelen inkomstskatt i 217 av totalt 290 kommuner – ett helt avgörande bidrag för en fungerande välfärd och service.

En av tre företagare ser nedläggning som troligt

När Företagarna undersökte ägar- och generationsskiften i svenska företag 2016 framgick att mer än var femte företagsledare räknade med att dra sig tillbaka från sitt företag inom de kommande fem åren. I faktiskt tal skulle det innebära att cirka 60 000 småföretag skulle byta ägare. Med soloföretagare inräknade var siffran så hög som 200 000 småföretag. 32 procent av företagarna uppgav dessutom att det mest sannolika utfallet var att deras företag skulle läggas ner – en illavarslande signal, och något som skulle medföra negativa effekter sett till småföretagens betydelse för jobb, välfärd och tillväxt.

I en rykande färsk rapport från Företagarna som släpps nu på onsdag sätts strålkastarljuset åter igen på frågan, med en grundlig kartläggning av både de utmaningar och möjligheter som svenska företag står inför vid ägar- och generationsskifte. Inte minst mot bakgrund av de många illavarslande signaler som framkom i föregående rapport, med stora risker för företagande och sysselsättning, är den nya rapporten utvidgad för att få en bredare lägesbild, om situationen i olika branscher och delar av Sverige.

Allvarligt problem för Sverige om ägarskiften inte förenklas

Rapporten granskar företagares ålder i 278 000 svenska aktiebolag, och kompletteras med en fördjupande enkätundersökning som besvarats av 1 100 företagare med frågor om exempelvis planering inför ägarskifte, och svårigheter som uppstår. Rapporten tittar även närmare på företagens storlek, och innehåller därtill statistik för samtliga Sveriges kommuner och län på områden som:

  • Andel av svenska bolag där högsta befattningshavare är 65 år eller äldre.
  • Antal aktiebolag med högsta befattningshavarens som är 65 år eller äldre.
  • Medelålder för högsta befattningshavare.

Rapporten i sin helhet, tillsammans med både analyser och slutsatser av resultaten kommer finnas tillgängliga på morgonen 22/11. Ansvarig för rapporten är Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén, och här kan du redan nu läsa om ambitionerna för omtaget på vad som på sikt riskerar att bli ett allvarligt problem för Sverige om ägarskiften inte förenklas.

För mer information eller frågor, kontakta företagarnas pressavdelning.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna