För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Skärpt amorteringskrav löser inte bostadsmarknadens problem

Publicerad 30 nov 2017
I dag har regeringen aviserat att Finansinspektionen tillåts gå vidare med förslaget om att skärpa amorteringskravet ytterligare. Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg är kritisk mot skärpningen, och framhåller bristen på företagarperspektiv i analysen av effekterna.

Företagarna ser framförallt att företagarperspektivet har saknats i diskussionerna om en ytterligare skärpning, och att förslaget riskerar att drabba möjligheten till finansieringen av nystartade företag.

- Regeringens och Finansinspektionens skärpta amorteringskrav kommer inte lösa problemen på bostadsmarknaden, snarare tvärt om. Det riskerar dessutom att få långtgående negativa konsekvenser för nya och mindre företags finansiering genom att möjligheten för företagare, att med bostaden som säkerhet, ta lån för att investera i egen näringsverksamhet minskar. Det faktum att majoriteten av Sveriges nystartade företag helt eller delvis finansierar sig genom den enskilde företagarens privata investeringar, ofta med bostaden som säkerhet har över huvud taget inte i nämnts i diskussionerna, säger Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna.

"Tillgången till bostäder har en avgörande betydelse för rörligheten på arbetsmarknaden genom att personer måste kunna flytta till orter och företag där det finns behov av arbetskraft. " Daniel Wiberg, chefsekonom.

Minskad rörlighet på arbetsmarknaden

Även effekterna som ett skärpt amorteringskrav kommer ha på rörligheten på svensk arbetsmarknad ser Daniel Wiberg som problematiska, inte minst mot bakgrund av de stora behoven som finns av att arbetskraft ska kunna flytta dit arbeten finns. 

- Tillgången till bostäder har en avgörande betydelse för rörligheten på arbetsmarknaden genom att personer måste kunna flytta till orter och företag där det finns behov av arbetskraft.  Även personer med relativt höga inkomster kan, liksom unga människor utan fasta inkomster och utan omfattande sparandekapital, stängas ute från möjligheten att förvärva bostäder med nuvarande amorteringsregler och bolånetak. Därmed försvåras också företagens rekryteringsmöjligheter i synnerhet i storstadsregionerna, fortsätter Daniel Wiberg.

Svårare att få lån

Enligt Finansinspektionen måste en inkomst som inte är fastställd, bedömas vara säkerställd och varaktig för att kunna medräknas i lånesökandens bruttoinkomst. Att just egenföretagare, särskilt de med väldigt få anställda eller soloföretagare, har oregelbundna inkomster kan även medföra hinder i låneansökningar:

- Kravet på säkerställande och i synnerhet kravet på varaktighet kan därmed orsaka problem i tillämpningen för lånesökande med huvudsaklig inkomst från eget företagande. Anledningen är att eget företagande ofta per definition kan medföra en osäker och oregelbunden inkomst, i synnerhet för enmansföretag, avslutar Daniel Wiberg. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna