För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Vårdslöst och protektionistiskt att riva upp Lex Laval

Publicerad 27 apr 2017
Den 26 april fattade riksdagen beslut om att ändra Lex Laval. Därmed körde en riksdagsmajoritet inte bara över flera tunga remissinstanser utan även Lagrådet.

I den starka kritiken från Lagrådet framkommer bland annat att förslaget är så till den grad omotiverat att Lagrådet inte kunnat fullgöra sitt uppdrag enligt regeringsformen. Lagrådet framhåller också förslaget hotar bli tvistedrivande samt att regeringen inte kunnat påvisa några tydliga brister i nuvarande lagstiftning som motiverar en regeländring.

Företagarna anser att det är mycket olyckligt att regeringen lägger fram förslag som är så starkt kritiserade av Lagrådet och av en rad tunga remissinstanser.

- Ska nya regler införas genom lag i Sverige bör regeringen – oavsett politisk färg - lyssna på remissinstansernas kritik, framför allt kritik som kommer från Lagrådet, säger Företagarnas arbetsmarknadsexpert Lise-Lotte Argulander.

Beslutet innebär att facken, från med regeländringens införande, får ta till stridsåtgärder mot utländska företag i syfte att få dem att tillämpa svenska kollektivavtal. Även om företagen följer utstationeringsdirektivet och tillämpar den ”hårda kärnan” för de utstationerade arbetstagarna eller tillämpar ett kollektivavtal i hemlandet som uppfyller villkoren i utstationeringsdirektivet.

Det paradoxala är att om det utländska företaget frivilligt ansluter sig till ett svenskt kollektivavtal, får det svenska kollektivavtalet full rättsverkan, det vill säga - hela innehållet blir tillämpligt.

Men om de istället vägrar kan facket välja att ta till stridsåtgärder för att tvinga in företaget i kollektivavtal. Då blir det begränsade rättsverkningar av kollektivavtalet, det vill säga enbart delar av kollektivavtalet blir bindande. Detta innebär att företagen kan tjäna på att inte ingå kollektivavtal frivilligt. Detta riskerar att bli tvistedrivande med ökade kostnader, förseningar och uteblivna kontrakt som följd.

Företagarna har tidigare påpekat att den företagarfientliga linje som många av regeringens förslag syftar till inte kommer att leda till fler jobb eller högre företagande i Sverige.

-   I och med slopandet av Lex Laval kommer sannolikt en del utländska företag tänka till både en och två gånger innan de förlägger verksamhet här. Det kommer att bli svårare och dyrare att bygga, vilket gör att bostadsbristen kan förvärras, avslutar Lise-Lotte Argulander.

Fler nyheter från Företagarna