För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kritiserar nya regler för arbetsmiljö

Publicerad 10 mar 2016
31 mars kommer nya arbetsmiljöregler. Men de är inte problemfria för småföretagen, varnar arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander.

Lise-Lotte ArgulanderDe nya föreskrifterna berör social och organisatorisk arbetsmiljö och träder ikraft den 31/3. 

– Vi och arbetsgivarorganisationerna har under remisstiden kritiserat dem för att de är otydliga, innebär ökad regelbörda för företag. I vissa fall inskränker de också arbetsgivarens arbetsledningsrätt, säger Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander, som också intervjuades till ett inslag på ämnet i TV4:s nyheter 9/3.

Företagarna kritiserar även Arbetsmiljöverket för att de bara har samrått i denna fråga med de traditionella parterna på arbetsmarknaden. Där Företagarna, trots att organisationen representerar omkring 70 000 företagare varav många har anställda, inte ingår.

 En brist som vi hoppas att Arbetsmiljöverket åtgärdar snarast när det gäller att samråda om nya regler på arbetsmiljöområdet eftersom alla företag omfattas av dess regler och vi företräder en stor grupp företag, säger Lise-Lotte Argulander.

Befarar subjektiva bedömningar

Föreskriften  och dess regler innebär bland annat att arbetsgivaren ska undersöka och förebygga ”ohälsosam arbetsbelastning”, se till att både chefer och arbetstagare har kunskaper om detta som går att omsätta i praktisk handling för att förebygga. Kort sagt, resurserna ska anpassas till kraven i arbetet.

Även områden som hur arbetstiderna förläggs ska undersökas i syfte att motverka att de medför ohälsa, kränkande särbehandling ska inte accepteras och arbetsgivaren är skyldig att vidta åtgärder som motverkar detta.

– Det är förstås viktigt att främja en god arbetsmiljö. Det vi på Företagarna befarar är att tillsynen av detta kan leda till subjektiva bedömningar  av enskilda inspektörer, snarare än objektiv tillsyn av om regelverket efterlevs.

Mer sjukskrivna i offentlig sektor

Det är inte heller hos företagen som sjukskrivningarna är som högst. Sjukskrivningarna är högre i offentlig sektor än i bland de anställda i privat sektor. Sjukfrånvaron är i genomsnitt omkring 50 procent högre per anställd inom kommun och landsting, skriver Sveriges Radio.

Arbetsmiljöverket kommer inom kort publicera en vägledning till föreskriften och dess tillämpning.

– Tyvärr vet vi inte vad som kommer att stå i den med förhoppningsvis klarnar det i hur regelverket är tänkt att tillämpas, säger Lise-Lotte Argulander.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna