Annika Fritsch- Förslaget är otydligt och visar inte vilken konkret nytta Skatteverket skulle ha av uppgifterna för sin kontrollverksamhet, säger Företagarnas skatteexpert Annika Fritsch. 

Förslagen som nu remitteras gäller att alla arbetsgivare ska specificera löner och förmåner per anställd varje månad till Skatteverket. Vidare föreslås flera myndigheter än Skatteverket få tillgång till uppgifterna. Med dagens regler innehåller arbetsgivardeklarationen bara en klumpsumma varje månad.

Ersätter kontrolluppgifter

En gång om året specificeras beloppen på varje anställd i kontrolluppgiften. Det är bara Skatteverket som idag har tillgång till kontrolluppgifterna. Enligt förslaget skulle de individbaserade arbetsgivardeklarationerna ersätta dagens kontrolluppgifter i de allra flesta fall. 

Det har förekommit flera tidigare förslag om månadsvis individbaserad rapportering som Företagarna har varit starkt kritiska till.

- Tyvärr håller inte heller detta förslag tillräcklig kvalitet. Vi efterlyser fortfarande bättre underbyggda förslag. Det gäller både nyttan med förslagen, alternativa lösningar och effekterna för företagen, fortsätter Annika Fritsch.

- Inte ens för branscher med krav på personalliggare finns det någon konkret beskrivning hur de individbaserade uppgifterna skulle användas vid  Skatteverkets kontroller. Och personalliggare förekommer enbart inom restaurang, frisör, tvätterier och byggbranschen, framhåller Annika Fritsch.

Börda för småföretag

- Förslaget kommer att öka företagens administrativa börda, och det drabbar småföretagen värst, säger Annika Fritsch. Särskilt hårt drabbas de 80 000 arbetsgivare som lämnar arbetsgivardeklaration och kontrolluppgift på papper. 

Det finns också anledning att ifrågasätta Skatteverkets beräkning att förslaget skulle öka statens skatteintäkter med nära 3 miljarder.

- De uppgifterna bygger på en kritiserad utvärdering av personalliggare i restaurangbranschen och inte på individbaserade arbetsgivardeklarationer, säger Annika Fritsch.

De remitterade förslagen är helt frikopplade från Socialförsäkringsutredningens förslag att övergå till ersättning utifrån faktisk historisk inkomst.

- Det vore mer logiskt att riksdagen först tar ställning till om de förslagen ska genomföras. I så fall finns det anledning att överväga att låta små företag rapportera och redovisa kvartalsvis i stället för månadsvis, avslutar Annika Fritsch.